Putin krije svoje kćeri od očiju javnosti

Svijet

Poznato je da je Vladimir Putin bio u braku s Ljudmilom 31 godinu i da s njom ima dvije odrasle kćeri – Mariju i Jekatarinu ili Katarinu. Dugo su se skrivale od javnosti, a jedino što je Putin prije nekoliko mjeseci priznao jest da obje kćeri žive u Rusiji i da nisu javne ličnosti. Rekao je također da se ne bave ni politikom ni biznisom i da imaju svoje karijere koje uspješno razvijaju.

Marija Putina ili Marija Putin je starija i rođena je 1985. godine. Studirala je biologiju na državnom sveučilištu u Sankt Peterburgu i medicinu u Moskvi. Do prije nekoliko godina živjela je u Nizozemskoj, nedaleko Den Haaga i to sa svojim partnerom, nizozemskim biznismenom Jorritom Faassenom. Stan u kojem su živjeli je prodan za 3.000.000 dolara.

O Jorritu Faassenu se zna da je radio za Gazprom, najveću rusku naftnu kompaniju u kojoj je suvlasnik i ruski predsjednik. Faassen je završio arhitekturu i jedino se zna da je 2012. godine imao prometnu nesreću u Moskvi kad je na njegov auto naletio automobil ruskog bankara Matveya Urina. Nakon sudara Faassena su napali bankar i njegovi tjelohranitelji, ali nisu imali pojma s kim imaju posla. Ubrzo ih je stigla zaslužena kazna. Urin je osim zbog izazivanja nesreće i nasilničkog ponašanja, ubrzo završio na 7 i pol godina u zatvoru zbog pronevjere 517.000.000 dolara.

Faassen je u Gazpromu bio izvršni direktor, a pojedini mediji su pisali da je par u braku i da imaju djecu. Putin je potvrdio da ima unučiće, ali da želi da oni imaju normalno djetinjstvo i mladost i da ne odrastaju poput prinčeva.

Katerinin suprug jedan od najmlađih milijardera na svijetu
Jekatarina Tihonova, ili samo Katerina, je Putinova godinu dana mlađa kćer. Završila je u Moskvi njemačku školu i udana je za sina Putinovog bliskog prijatelja. Riječ je o 35-godišnjem Kirilu Šamalovu s kojim je u braku od 2013. godine. Katerina nije željela biti prepoznata kao kćer najmoćnijeg čovjeka u Rusiji, pa je uzela prezime bake po majci. Bavila se plesnom akrobatikom i u tome bila vrlo uspješna, a već tad, dok je bila sasvim anonimna, sumnjalo se da je Putinova kćer zbog jake fizičke sličnosti.

Jekatarina je direktorica Fondacije za nacionalni i intelektualni razvoj, zatim Nacionalnog intelektualnog centra za rezerve, a vodi i Inopraktiku, znanstveni centar vrijedan 1,7 milijardi dolara na Moskovskom državnom sveučilištu.

Njezin suprug Kiril Šamolov je jedan od najmlađih milijardera na svijetu, a magazin Forbes procjenjuje ga na 1,3 milijarde dolara. Njegova blistava karijera počela je kad je jedva navršio 20 godina. Već tad je bio postavljen za glavnog pravnog savjetnika za vanjsko-ekonomske poslove u Gazpromu. Već 2004. postao je glavni odvjetnik u pravnom odjelu Gazprombanke, a onda i konzultant ruskog ministarstva financija za upravljanje državnom imovinom, privatizacijom i reformom državnih poduzeća.

Mogla bi naslijediti oca na idućim izborima
Četiri godine kasnije, kad je navršio 26 postao je potpredsjednik za poslovnu administraciju u petrokemijskoj kompaniji Sibur Holding. Kompanija ima sjedište u Moskvi, a Kiril je baš tu stekao veliko bogatstvo. Ruska Vlada ima oko 38 posto dionica kompanije, a kad je 2014. godine kupila udjele u ruskoj tvornici cementa, Kiril je dio istog trena prebačen na nove poslove. Ipak zadržao je mjesto u upravnom odboru Sibur Holdinga. Uz to osnovao je tvrtku Ladoga Management koji će investirati u IT industriju inženjerske usluge i slično.

Jekatarina i Kirili a prema pisanju Reutersa imali su 2015. godine imovinu vrijednu oko 2.000.000.000 dolara, a samo vila u Francuskoj vrijedi 3.700.000 dolara. Mnogi pamte njihovo raskošno vjenčanje koje su organizirali u luksuznom skijalištu Orekhovo nedaleko Moskve, u resortu ‘Igor’. Sve je podsjećalo na scene iz filma ‘Dr. Živago’.

Mladence su u resort dovezli u saonicama koje su vukla tri bijela konja. Pozvali su 100 uzvanika koji su tijekom noći mogli i klizati na obližnjem klizalištu. Na ulazu u resort svi su morali osiguranju predati mobitele. Neki tvrde da bi Putina na izborima 2024. godine mogla naslijediti upravo Jekatarina jer se on sam više neće moći kandidirati za predsjednika. Otac ju već sad priprema za novu dužnost, a ona bi te godine trebala navršiti 38.

24sata