Lavrov zvao Dodika, tema je provedba ‘dogovora s Putinom

Svijet

Lavrov zvao Dodika, tema je provedba ‘dogovora s Putinom

Dodik je u Moskvi boravio početkom prosinca prošle godine i tamo se sastao s Putinom a po povratku kazao je kako je ruski predsjednik odlično informiran o stanju u BiH

Ruski ministar vanjskih poslova Sergjl Lavrov telefonski je u ponedjeljak razgovarao sa čelnikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a jedna od tema bila je provedba dogovora kojega su u prosincu prošle godine imali on i Vladimir Putin, potvrđeno je iz ruskog veleposlanstva u Sarajevu.

U objavi na službenoj Facebook stranici veleposlanstva stoji kako je razgovor obavljen na Dodikovu inicijatvu.

– Obavljena je razmjena mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u prosincu 2021. godine. Zacrtani su koraci za intenziviranje napora u tom pravcu – stoji u objavi bez pojašnjenja što su to točno Dodik, član Predsjedništva BiH, i ruski predsjednik dogovorili prije dva mjeseca..

Dodik je u Moskvi boravio početkom prosinca prošle godine i tamo se sastao s Putinom a po povratku kazao je kako je ruski predsjednik odlično informiran o stanju u BiH te da su ga zanimale potankosti o ponašanju međunarodnih aktera, statusu Republike Srpske, ustavnim rješenjima i razvoju zajedničkih ekonomskih projekata

U objavi ruskog veleposlanstva od ponedjeljka se dodaje kako su Lavrov i Dodik sada potvrdili opredjeljenost za striktnu provedbu Daytonskog sporazuma te potrebu “suzbijanja pokušaja” da se on preinači kako bi odgovarao interesima Europske unije i NATO-a što bi, po interpretaciji ruskog veleposlanstva, automatski bilo protivno interesima naroda Republike Srpske.

Navedeno je i kako je Dodik “s razumijevanjem” primio pojašnjenja Lavrova o razlozima napada Rusije na Ukrajinu

24sata