Mit ili stvarnost: “Duh Kijeva” i “Ukrajinski kosac”

Svijet

Mit ili stvarnost: “Duh Kijeva” i “Ukrajinski kosac” lede krv u ruskim žilama

Građani Ukrajine i njihova hrabrost u odbrani zemlje pune naslovnice svjetskih medija. Slike Ukrajinaca iz gradova širom zemlje koji s teškim naoružanjem štite svoje domove obilaze svijet. Ipak, jedno ime privuklo je proteklih dana veliku pažnju, a radi se o takozvanom ‘Duhu Kijeva’.

Navodno, radi se o pilotu ukrajinskog ratnog zrakoplovstva za kojeg se tvrdi da je srušio šest ruskih aviona, a možda je protekle noći oborio još pet. Ovi izvještaji su još uvijek nepotvrđeni.

Pored pilota kojeg su već proglasili junakom, postoje izvještaji koji govore o vojniku sličnih osobina koji ratuje “na zemlji”. Iako se i u ovom slučaju radi o još uvijek nepotvrđenim izvještajima, očito je kako Ukrajinci žestoko brane svoj teritorij, prenosi španska Marca.

Prema pisanjima na internetu, pripadnik ukrajinske vojske prozvan je ‘ukrajinski kosac’ zbog neuobičajeno velikog broja ubistava. Kada su se izvještaji počeli pojavljivati na internetu, navodno ih je već počinio dvadesetak u razdoblju od dva dana.

Slika koja je objavljena na društvenim mrežama mu prekriva oči kako bi se zaštitio njegov identitet

U ratu koji bjesni po cijeloj Ukrajini, Kijev je mjesto gdje se čuju najbrutalnija pucnjava i eksplozije. Rusija nastavlja napade , dok građani Ukrajine brane svoj teritorij na razne načine.

Takozvani heroj na zemlji budi sjećanja na još jednog heroja iz Drugog svjetskog rata koji je bio poznat kao ‘Bijela smrt’. Bio je to finski snajperist. Farmer Simo Hayha postao je najsmrtonosniji snajperist na svijetu nakon što je ubio ukupno 700 neprijateljskih vojnika.

Ovom novom snajperistu još uvijek nedostaje 700 potvrđenih ubojstava koje je Hayha izvršio tokom tog razdoblja. Ali, ako bi se sukob produžio na duže vrijeme i on će imati više mogućnosti da nastavi štititi svoje sugrađane od ruske invazije.

n1