Sazvan hitan sastanak guvernera UN-ove agencije za nuklearnu energiju

Svijet

Sazvan hitan sastanak guvernera UN-ove agencije za nuklearnu energiju

Vijeće guvernera UN-ove agencije za nuklearnu energiju (IAEA) sazvalo je za srijedu hitnu sjednicu zbog agresije na Ukrajinu na čijem su teritoriju operativne četiri nuklearne elektrane i postoje golema skladišta nuklearnog otpada uključivo ona u Černobilju.

Sastanak je sazvan na zahtjev Ukrajine, koja nije članica Vijeća, kazali su diplomati. Zemlje članice Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koje nisu u Vijeću kao što je slučaj s Ukrajinom mogu sazvati sastanak tog tijela.

“Vijeće guvernera IAEA održat će sastanak u srijedu kako bi raspravilo o sadašnjoj situaciji u Ukrajini”, navodi se.

Tema sastanka je “Sigurnost, otpornost i posljedice situacije u Ukrajini”, rekao je jedan diplomat agenciji Reuters.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu u četvrtak, direktorIAEAE-e Rafael Grossi izrazio je zabrinutost i “pozvao sve strane da se suzdrže od mjera ili akcija koje bi mogle ugroziti sigurnost nuklearnog materijala i sigurnu operativnost nuklearnih postrojenja”.

Ruske snage zauzele su Černobilj, mjesto ugasle nuklearke koja je bila poprište najveće nuklearne katastrofe 1986. godine, a smještena je nekih 100 kilometara od Kijeva i od njihova dolaska povećana je razine radijacije, vjerojatno zbog kretanja teškog vojnog naoružanja koje je podiglo u zrak radioaktivnu prašinu.

Osoblje koje radi u Černobilju trebalo bi imati pravo na redovit odmor, upozorila je IAEA u subotu, a to znači da se smjene moraju rotirati i tako osigurati sigurnost postrojenja.

Diplomati kažu da su ih ukrajinske vlasti obavijestile da su ruske rakete pogodile radioaktivna skladišta u Kijevu noću, no da nema vidljive štete i da čekaju rezultate mjerenja.

radiosarajevo.ba