Oglasio se i Zelenski o pregovorima u Bjelorusiji: Pokazuju agresiju.

Svijet

Oglasio se i Zelenski o pregovorima u Bjelorusiji: Pokazuju agresiju.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se jutros naciji te kazao kako sa Rusima ne mogu pregovarati u Bjelorusiji.

“Iskreno želim da Bjelorusija ponovno postane dobra i sigurna kakva se činila svima ne tako davno. Pravi izbor je glavni izbor vašeg života”, poručio je Zelenskij u novom videu.

Rekao je da Ukrajina ne može pregovarati u Bjelorusiji, zemlji koja se koristi za napade na Ukrajinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao novinarima da je ruska delegacija stigla u Bjelorusiju na razgovore i da “sada čeka Ukrajince”.

U nacionalnom obraćanju u nedjelju ujutro, Zelenski je rekao da ostaje otvoren za razgovore na drugim lokacijama koje ne pokazuju agresiju prema Ukrajini, prenosi The Guardian.

Ukrajinski predsjednik je dodao da su razgovori u Minsku mogli biti mogući da Rusija nije napala Ukrajinu sa bjeloruske teritorije.

Ukrajinska vojska saopštila da je jutros oborila “krilatu raketu” ispaljenu na Kijev iz bjeloruskog aviona Tu-22.

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine prije nekoliko minuta oborilo je krilatu raketu lansiranu u glavnom gradu Ukrajine sa teritorije Republike Bjelorusije avionom TU-22, rekao je vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine, Valerii Zaluzhnyi, rekao je u izjavi oko 9 sati ujutro po lokalnom vremenu.

“Ovo je još jedan ratni zločin Ruske Federacije i Rusije”, dodao je Zaluzhnyi

radiosarajevo.ba