Orban odgovorio Zelenskom: “Mi smo Mađari, a ne Ukrajinci ili Rusi”

Svijet

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je kritizirao Mađarsku u strastvenom govoru pred čelnicima Europske unije.

“Morate sami odlučiti s kim ste”, rekao je Zelenski obraćajući se izravno mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, objavio je Euronews..

Pozvao je Obana da se stavi u kožu Ukrajine i razmisli o humanitarnoj krizi koja se odvija u lučkom gradu Mariupolju, izloženom stalnim granatiranjima.

Mađarska je podržala sankcije EU protiv Rusije i osudila rat, ali Orban je također pokušao ostati izvan sukoba, navodi isti medij.

Dok je Orban dozvolio da NATO snage budu stacionirane u Mađarskoj, zabranio je isporuku oružja i druge smrtonosne opreme u Kijev preko njenog teritorija.

“Mađarska želi ostati izvan ovog rata i neće odobriti prijenos oružja Ukrajini”, ponovio je Orban, prema komentarima koje je objavio glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs.

“Za nas je sigurnost Mađarske i mađarskog naroda najvažnija”, napisao je ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó na Facebooku u petak kao odgovor na govor Zelenskog. “Učinit ćemo sve što je u našoj moći da Mađarsku sačuvamo od rata, tako da nećemo dopustiti pošiljke oružja na našem teritoriju.”

Danas je mađarski premijer Orban odgovorio na prigovore iz Kijeva o njegovoj proruskoj poziciji, navode ruske RIA Novosti, pozivajući se na Orbanov intervju mađarskoj televiziji M1. Orban je kazao kako Budimpešta brani jedino mađarske nacionalne interese.

Komentirajući navedene prigovore na svoj račun u intervjuu za mađarski kanal M1, Orban je istaknuo kako su mu ukrajinski stavovi potpuno razumljivi: traže intervenciju NATO-a, početak zračnog rata i opskrbu oružjem.

“Međutim, mi nismo Ukrajinci, nismo Rusi – mi smo Mađari… Na pitanje ‘na čijoj je strani Mađarska?’ odgovorio je: Mađarska je na strani Mađarske… Pomažemo onima kojima je potrebno, ali želimo osigurati, zaštititi vlastite nacionalne interese.”

Podsjetio je da bi širenje zapadnih sankcija na energente iz Rusije zaustavilo gospodarstvo njegove zemlje i naglasio kako se Budimpešta protivi takvoj mjeri, budući da 85 posto plina i 60 posto nafte dolazi u Mađarsku iz Rusije.

geopolitika.news