Ukrajinska ambasada u Hrvatskoj: ‘Ovo je čin rata, naši branitelji su spremni na obranu’

Svijet

Ukrajinska ambasada u Hrvatskoj: ‘Ovo je čin rata, naši branitelji su spremni na obranu’

Ovo je čin rata, napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, grubo kršenje Povelje Ujedinjenih naroda te temeljnih normi i principa međunarodnog prava, rekli su iz ukrajinske ambasade u Hrvatskoj

Od ranog jutra u Ukrajini odjekuju eksplozije. Ruski predsjednik Vladimir Putin ovlastio je vojsku za specijalnu vojnu operaciju u Donbasu u Ukrajini, objavio je u televizijskom obraćanju jutros oko 4 sata.

Hrvatska ambasada u Ukrajini o svemu se oglasila prioćenjem koje prenosimo u cijelosti:

– Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin najavio je početak novog vala agresije na Ukrajinu.

Svrha ruske ofenzivne vojne operacije je uništenje Ukrajinske države, zauzimanje ukrajinskog teritorija silom te uspostavljanje okupacijske kontrole.

Ruska vojska izvršava udare na mirne ukrajinske gradove iz raznih smjerova, uključujući privremeno okupirani teritorija Donbasa i Krima, kao i sjeveroistočne regije.

Ovo je čin rata, napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, grubo kršenje Povelje Ujedinjenih naroda te temeljnih normi i principa međunarodnog prava.

Ukrajina je aktivirala svoje pravo na samoobranu u skladu s međunarodnim pravom.

Borbeni duh ukrajinske vojske je visok, naši branitelji su spremni odbiti državu agresora i svim svojim snagama će braniti ukrajinsku zemlju.

Ukrajina poziva međunarodnu zajednicu da odmah djeluje. Samo ujedinjeni i odlučni koraci mogu zaustaviti agresiju Vladimira Putina na Ukrajinu.

Naši partneri moraju odmah aktivirati paket novih sankcija. Također pozivamo prijateljske prijestolnice nastaviti jačanje obrambene sposobnosti naše države putem osiguravanja oružja i vojne opreme.

Od našeg zajedničkog odgovora sada ovisi ne samo sigurnost ukrajinskih građana, već i sigurnost građana diljem Europe i budućnost svjetskog poretka – poručili su iz ukrajinske ambasade.

24sata