Tragedija ujedinila rivale: Grčki spasioci ispraćeni aplauzom iz Istanbula! (Video)

Svijet

Grčki spasilački tim kojeg su činila 22 spasioca napustio je Istanbul ispraćen aplauzima. Članovi tima su u suzama poručili da su dali sve od sebe.

Guverner Istanbula Bozkurt Gevrek je dodijelio plaketu grčkom timu i grlio članove zahvaljujući jednom po jednom, a šef tima Janis Papastatis (Yannis Papastathis) je zahvalio turskom narodu na gostoprimstvu.

– Kada smo vidjeli magnitudu potresa, naša je bol bila velika. Dali smo sve od sebe i učinili što smo mogli. Dobili smo puno pažnje od turskog naroda. Osjećali smo sigurni i što god nam je trebalo bilo je ispunjeno. Od prvog trenutka kada smo došli u Tursku, ljudi su razumjeli zašto smo došli i cijelo vrijeme su nam aplaudirali – kazao je Papastatis.

Zaposlenici aerodroma i pripadnici policije na istanbulskom aerodromu su se poredali dok su grčki spasioci prolazili i aplaudirali nekoliko minuta, a aplauzu su se pridružili i ostali putnici.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias je bio prvi strani zvaničnik koji je posjetio Tursku nakon zemljotresa koji je razorio jug države. Čini se da je nesreća približila barem nakratko dvije države sa dugim historijskim rivalstvom i brojnim neriješenim otvorenim pitanjima.

Avaz