RUSIJA SE OGLASILA: Putin je postavio svoje uslove

Svijet

RUSIJA SE OGLASILA: Putin je postavio svoje uslove

Sekretar Kremlja Dmitrij Peskov poručio je kako je Moskva spremna pregovarati o uslovima prekida vatre s Kijevom

Prema Peskovu, ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je spremnost da se uključi u razgovore sa svojim ukrajinskim kolegom, s naglaskom na dobivanju garancija neutralnog statusa i obećanja da neće imati oružje na svojoj teritoriji.

Riječ je o slovima koji bi, prema Peskovu, omogućili postizanje demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine, te eliminirali ono što Rusija trenutno smatra prijetnjom sigurnosti svoje države i naroda.

“Predsjednik je formulirao svoju viziju onoga što možemo očekivati od Ukrajine kako bi se riješili problemi takozvane ‘crvene linije’. To je neutralan status i to je odbijanje raspoređivanja oružja”, pojasnio je Peskov, prenosi Klix.ba

Peskov je dodao da će Putin odrediti vrijeme pregovora, ali je dao garancije da će se Rusija angažirati samo “ako je vodstvo Ukrajine spremno razgovarati o tome”.

“Operacija ima svoje ciljeve – oni se moraju postići. Predsjednik je rekao da su sve odluke donesene i da će ciljevi biti postignuti”, nastavio je Peskov, sugerirajući da bi, ako Kijev pristane ispuniti zahtjeve, sadašnji vojni napad na Ukrajinu mogao biti prekinut.

novi.ba