Macron: Ruska vojna intervencija u Ukrajini ozbiljan napad na evropski mir

Svijet

Macron: Ruska vojna intervencija u Ukrajini ozbiljan napad na evropski mir

Događaji su prekretnica u istoriji Evrope i naše zemlje i imaće dugotrajne, duboke posljedice na naše živote i geopolitiku kontinenta”, rekao je on

Ruska vojna intervencija u Ukrajini označava “prekretnicu u istoriji Evrope” koja će imati duboke posljedice na živote Evropljana, rekao je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron, javlja Anadolu Agency (AA)

U obraćanju naciji nakon hitnog sastanka Savjeta za odbranu, Macron je rekao da će Moskva snositi odgovornost “za čin rata”.

Održavajući govor ispred zastave Ukrajine, kao i zastava Francuske i Evropske unije, pozdravio je “hrabrost i odlučnost” ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin svojim “odabirom da krene u rat” ne samo potkopao suverenitet Ukrajine nego je i odlučio “izvršiti najozbiljniji napad na mir i stabilnost u Evropi”.

Događaji su prekretnica u istoriji Evrope i naše zemlje i imaće dugotrajne, duboke posljedice na naše živote i geopolitiku kontinenta”, rekao je on.

Aludirajući na hladnoratovska rivalstva Sovjetskog Saveza i zapadnog saveza koja su trajala decenijama, Macron je rekao:

“Duhovi prošlosti ponovno se dižu, ali nećemo odustati ni od trunke našeg jedinstva ili principa slobode, suvereniteta i demokratije”.

Osvrćući se na diplomatiju Francuske, evropskih saveznika i SAD-a od novembra kada je počelo grupisanje ruske vojske na ukrajinskoj granici, Macron je rekao da je međunarodna zajednica “predvidjela ovu krizu” i preduzela strogi dijalog.

“Pokušali smo sve da izbjegnemo ovaj rat, ali on je tu i spremni smo”, rekao je Macron.

On je naglasio da će Rusiji biti uvedene dodatne teške sankcije u privrednom i energetskom sektoru.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova aktiviralo je kriznu jedinicu u Francuskoj i u ambasadi u Kijevu da bi koordinisali evakuaciju svojih državljana.

fokus.ba