Putin otkrio razlog za opštu invaziju na Ukrajinu

Svijet

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Ukrajina nije ostavila drugu mogućnost sem ove.

On je dodao da Zapad nije popuštao u pogledu ruskih zahtjeva, te da Rusija nije imala drugu opciju.

“Ne želimo da ugrozimo svjetski poredak”, rekao je on. „Ono što se dešava je iznuđena mjera“, rekao je Putin o vojnoj operacijama u Ukrajini. „Oni nam nisu ostavili nikakvu šansu da uradimo drugačije. Bezbjednosni rizici su stvoreni tako da je bilo nemoguće odgovoriti drugim sredstvima“, rekao je on.

Obraćajući se predstavnicima ruske poslovne zajednice, Putin je rekao da Moskva nema drugog izbora osim da djeluje u Ukrajini i da ruski partneri to treba da shvate. Iako je ovaj sastanak ranije planiran, Putin je rekao da se i dalje održava „pod vanrednim uslovima“.

Putin je također rekao da bi vlada trebalo da da više slobode preduzetnicima, ali da ne može da predvidi geopolitičke rizike. “Svi mi, pa i vi, razumijemo svijet u kome živimo i spremni smo na ovaj ili onaj način za ono što se sada dešava u smislu politike ograničenja i sankcija“, rekao je Putin.

„Naravno, trenutna geopolitička situacija dovodi do toga da će ruski ekonomija morati da radi u teškim uslovima, uzimajući u obzir ograničenja raznih vrsta, ali želim da potvrdim da je to naučila ne samo država, već i privreda u cijelini, da preživimo krize, ali i ruski biznis. Još od 2014. godine naučio sam da se prilagođavam kriznim situacijama“, rekao je Aleksandar Šohin, predsjednik Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika (RUIE).

„Razumijemo da će nove sankcije biti mnogo strože od svih prethodnih, pogodit će mnoge sektore“, dodao je Šohin, napominjući da će „ruske kompanije morati da rade još energičnije i efikasnije, da obezbjede nesmetan rad svojih preduzeća, izbjegavajući smanjenje radnih mjesta, nestašica, povećanje cijena”.

„Bit će neophodno sprovesti strategiju supstitucije uvoza, tražiti nove partnere u onim zemljama koje su spremne da nastave saradnju, ali, naravno, mnogo zavisi i od uspjeha rada vlade“, dodao je šef RUIE.

n1