UŽIVO Biden je objavio teške sankcije protiv Rusije: ‘Putin je ovaj napad planirao mjesecima’

Svijet

UŽIVO Biden je objavio teške sankcije protiv Rusije: ‘Putin je ovaj napad planirao mjesecima’

Američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti nakon što je završio hitan sastanak članica G7 skupine u kojem su razgovarali o ruskom napadu na Ukrajinu

Američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti nakon što je završio hitan sastanak članica G7 skupine u kojem su razgovarali o ruskom napadu na Ukrajinu.

– Putin je stao na krivu stranu povijesti – složili su se na sastanku.

U izravnom obraćanju javnosti je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin mora snositi punu odgovornost za napad na Ukrajinu i dodao da će se Rusija zbog toga suočiti s posljedicama.

– Putin je agresor. Putin je odabrao ovaj rat i sad će i on i njegova zemlja snositi posljedice – rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Rusija je napala Ukrajinu bez razloga. Putin je ovo planirao mjesecima, govorimo to već dugo. Pripremio je zalihe krvi i bolnice na terenu, to vam sve govori. Nagomilao je više od 170.000 vojnika na granici. Odbacio je napore SAD-a i naših saveznika da riješimo otvorena pitanja. Tjednima upozoravamo da će se ovo dogoditi. Prošlog se tjedna pojačalo bombardiranje u Donbasu. Vidjeli smo politički teatar u Moskvi, da će Ukrajina napasti Rusiju i da će počiniti genocid. Vidjeli smo kršenje međunarodnog prava. I sad se to odvija više-manje onako kako smo predvidjeli – rekao je na početku obraćanja američki predsjednik Joe Biden.

– Optuživali su Ukrajinu za genocid i agresiju. Priznali su tzv. republike na ukrajinskom teritoriju. Putin je objavio rat i za samo par trenutaka projektili su počeli padati po Ukrajini – dodao je.

Predstavio je i teške sankcije koje će SAD uvesti protiv Rusije.

– Odobravam nove sankcije. Dizajnirali smo ih tako da dugotrajni učinak na Rusije bude golem. Posljedice će biti teške po rusku ekonomiju. SAD ovo ne radi sam, mjesecima radimo koaliciju koju čine 27 zemalja Europske unije, Japan, Australija i mnogi drugi. Upravo sam razgovarao s liderima G7. Ograničit ćemo ruske sposobnosti poslovanja u dolarima, funtama i eurima. Onemogućit ćemo im da sudjeluju u ekonomiji 21. stoljeća. Sankcionirali smo ruske banke koje barataju imovinom od preko bilijuna dolara.Danas ćemo blokirati još četiri banke. Sva imovina u SAD-u bit će im zamrznuta. Na popis sankcioniranih osoba dodali smo osobe koje profitiraju od politike Kremlja. U utorak ćemo onemogućiti ruske tvrtke u traženju financija na europskom i američkom tržištu – rekao je Biden nakon sastanka članica G7.

– Poduzimamo korake da obranimo svoje saveznike na istoku Europe. Organizirat ćemo samit sa saveznicima. Ukrajini smo ove godine poslali 650 milijuna dolara obrambene opreme. Američki vojnici ne idu u Europu kako bi se borili u Ukrajini već kako bi branile NATO saveznike. NATO je ujedinjen i usredotočen i ispunit ćemo obveze iz članka 5.U utorak ćemo poslati NATO-ove trupe u zemlje na istočnoj granici našeg saveza. Razmatramo i druge poteze – objasnio je Biden.

– Ruska burza se danas srušila. Blokirali smo ruske banke, odrezali smo Rusiju od američkog financijskih sustava. Danas u sankcije uključujemo još četiri velike banke, to uključuje i VTB – rekao je Biden.

– Udarili smo na njihovu industriju visoke tehnologije i onemogućit ćemo im modernizaciju vojske. Poduzimamo i korake da obranimo svoje saveznike u NATO-u. Sutra se odvija samit NATO-a, na kojem će biti 30 zemalja. Tamo ćemo dogovoriti daljnje korake. Samo ove godine poslali smo vojne opreme u vrijednosti od 650 milijuna dolara. NATO je jutros aktivirao svoj plan obrane, a ja sam odobrio slanje dodatnih vojnika u postrojbe za hitne reakcije – istaknuo je američki predsjednik.

– Ponavljam, američka vojska se neće boriti u Ukrajini, ali ćemo braniti svaki centimetar teritorija članica NATO-a. NATO nije nikad bio ovako ujedinjen. Ponavljam, za NATO je napad na jednu članicu napad na sve članice. Moja administracija koristi sve alate koje su nam dostupni kako bismo zaštitili Amerikance i američke obitelji od visokih cijena energenata. Ova agresija ne može proći bez odgovora. Amerika se protivi nasilnicima, Amerika se bori za slobodu. To je ono što mi jesmo. Spremni smo i za sve hakerske napade, spremni smo odgovoriti na njih – istaknuo je Biden.

Biden je istaknuo da je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

– Rekao mu da je SAD uz njega i da će mu dati svaku potrebnu podršku. Ukrajina je neovisna zadnjih 30 godina i pokazali su da neće tolerirati nikoga tko im pokušava oteti zemlju. Ovo je opasan trenutak za cijelu Europu. Sad je sasvim jasno što zanima Putina i njegove kriminalce, on želi carstvo po svaku cijenu, promjenom granica silom i pokretanjem rata bez razloga – rekao je.

– Putinova agresija skupo će koštati Rusiju, budite sigurni u to. Kad se povijest bude pisala, ostat će zapisano da je Putinova agresija na Ukrajinu ostavila Rusiju slabom, a ostatak svijeta jačim. Putin neće ugasiti demokraciju i slobodu. Sloboda će pobijediti – zaključio je Biden.

Istaknuo je da nema planova razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Novinar ga je upitao i tko će i kako zaustaviti Putinov napad te prijeti li Putin nuklearnim udarom.

– Ne znam čime prijeti, znam što je napravio. Nitko ne očekuje da će sankcije zaustaviti Putina. Rusi znaju što im je Putin napravio, o tome se radi. On neće odustati zbog sankcija – rekao je Biden te istaknuo da će Biden ići i dalje od Ukrajine.

Na pitanje je li podcijenio Putina na ljeto kada je s njim razgovarao, odgovorio je da nije.

– Nisam ga podcijenio. Pročitao sam sve što je rekao i napisao. Čuli ste što je rekao, njegove ambicije su puno veće od Ukrajine, on želi ponovo uspostaviti SSSR. Njegove ambicije su u direktnom konfliktu s onim što želi ostatak svijeta – rekao je Biden.

24sata