NAMIRNICA KOJU BALKANCI JEDU CIJELE ZIME JE SMRT ZA SVE OTROVE U TIJELU: Evo koja hrana je najbolja za izbacivanje toksina

Zdravlje

NAMIRNICA KOJU BALKANCI JEDU CIJELE ZIME JE SMRT ZA SVE OTROVE U TIJELU: Evo koja hrana je najbolja za izbacivanje toksina

Toksini se nagomilavaju u telu iz hrane i pića koje unosimo, ali tamo dospevaju i kroz kožu i iz vazduha koji udišemo. To znači da je nemoguće izbeći ih, ali srećom, postoje namirnice koje mogu da vam pomognu da se rešite tih otrova u telu.

Brojne namirnice koje sadrže vitamine i minerale pomažu vašem telu da izbaci toksine, a evo najefikasnijih.

Špargla – Zbog toga što sadrži glutation, veoma moćan antioksidans, špargla je sjajno oružje za detoksikaciju. Osim toga, sadrži dosta vlakana, folata, gvožđa, vitamina A, C, E i K, a blagotvorna je i kod visokog krvnog pritiska. Špargla je poznata i po tome što pomaže bubrezima i bešici da se pročiste.

Cvekla – Povrće koje u Srbiji najčešće jedemo kao zimnicu puno je nutrijenata! Cvekla sadrži betain, koji pomaže jetri da izbacuje toksine, ali i vlakna koja se nazivaju pektin, a koja pomažu u izbacivanju toksina koji su pročišćeni iz jetre – to je čini možda najmoćnijom namirnicom u borbi protiv otrova u telu!

Brokoli – Ovo veoma moćno povrće sadrži sulforafan, koji pomaže u borbi protiv inficiranih ćelija u telu. Takođe, brokoli povećava sposobnost jetre da izbaci otrove iz tela.

Grejpfrut – Ovo voće je bogato nutrijentima, uključujući vitamine A, C i B1, kao i pantotenskom kiselinom, vlaknima, kalijumom i biotinom. Enzimi koje sadrži takođe pomažu u razlaganju masti, zbog čega je grejpfrut dobra pomoć i u mršavljenju.

Avokado – Avokado je prepun antioksidanata koji pomažu telu da izbaci štetne toksine. Dodatni plus je to što je ova namirnica puna nutrijenata – sadrži oko 20 različitih vitamina i minerala koji smanjuju rizik od gojasnosti, dijabetesa i srčanih bolesti.

Kelj – Moćna namirnica bogata je aminokiselinama koje sjajno deluju na mozak, ali i na holesterol. Takođe, pomaže i u regulaciji krvnog pritiska zbog toga što sadrži dosta magnezijuma i kalijuma.

Spanać – Ne samo što sadrži malo kalorija, već je i pun nutrijenata! Spanać sadrži vitamine A, C, E i K, kao i tiamin, folate, kalcijum, gvožđe, magnezijum… Flavonoidi u spanaću sprečavaju oksidaciju holesterola u telu tako što deluju kao antioksidanti.

(novi.ba)