3 SIMPTOMA SU ZNAK DA HITNO PRESTANETE DA PIJETE KAFU: Mnogi NE ZNAJU da izaziva opasne probleme, pravi i pakao sa hormonima

Zdravlje

3 SIMPTOMA SU ZNAK DA HITNO PRESTANETE DA PIJETE KAFU: Mnogi NE ZNAJU da izaziva opasne probleme, pravi i pakao sa hormonima

Kafa može da izazove gojenje, “krizu” ili čak da poremeti menstrualni ciklus, jer utiče i na hormone. Dobro zapamtite ove simptome! Već znate da kafu ne bi trebalo pretjerano da konzumirate ako imate visok pritisak, ali verovatno niste znali da i ovi simptomi mogu da budu znak da pretjerujete s kafom. Nutricionisti i lekari izdvojili su tri simptoma, od kojih je jedan isključivo vezan za žene.

1. Gojenje

“Unos kafe ponekad nam imitira osjećaj sitosti. Kada popiju kafu, neki ljudi će se osjećati sito i možda će preskočiti doručak, užinu ili neki drugi obrok. Ali kada efekat kofeina naglo prestane, stomak je potpuno prazan i dobićete pravi napad gladi. Zbog toga će prvi sljedeći obrok biti mnogo obilniji nego što bi trebalo, jer ćete pregladniti”, kaže Junan Briko.

Dugoročno, ovakav unos kafe dovešće do gojenja, jer čas “varate” stomak da je sit, čas jedete prekomjerno, što nikako nije zdravo.

2. “Kriza” bez kafe

Znaci zavisnosti kada niste popili kafu biće glavoboja, smanjen nivo energije, pospanost, ali i depresija i simptomi nalik gripu. Otežaće vam koncentraciju naročito ako ste na poslu, i ako se ovako osjećate svakog jutra, morate hitno da smanjite unos kofeina.

2. Neregularan menstrualni ciklus

Vjerovatno niste znali da kafa može da se umiješa i u ovaj problem? Nutricionistkinja Ebi Vičil kaže da neregularan, ili čak izostali ciklus može biti znak unosa prevelike količine kafe.

“Posebno žene na dijeti, koje ‘varaju’ želudac da je sit ili koriste kafu da bi imale više energije, imaju ovaj problem. Kafa na prazan stomak utiče na hormone, posebno na kortizol. On je ujutru visok, a kada nismo unijeli hranu spustiće nam se šećer, zbog čega će tijelo lučiti još više kortizola. Jako visok nivo kortizola poslat će mozgu signal da obustavi sve procese koji nisu važni jer je u navodnoj opasnosti. Nažalost, među njima je i dio reproduktivnog sistema organa, jer mozak neće dozvoliti da se potencijalni fetus nađe u opasnosti”, objasnila je ona.

(novi.ba)