Znate li zašto tek rođene bebe imaju plave oči?

Zanimljivosti

Znate li zašto tek rođene bebe imaju plave oči?

Bebe se rađaju plavih očiju, ali ako roditelji nisu plavooki, to će se kroz nekoliko mjeseci promijeniti. Evo zašto.

Bebe se najčešće rađaju s tamnoplavim ili sivoplavim očima, a do prvog rođendana, to će se promijeniti, možda i nekoliko puta, sve dok se konačno ne formira boja koju će imati tokom života.

Boju irisa (obojenog dijela oka) određuje boja pigmenta melanina koji se u njemu nalazi, kao i nasljedni faktor, naravno. Melanin je pigment koji proizvode ćelije melanociti koje se nalaze u koži, očima i kosi, dakle u djelovima tijela čija “boja“ može da se razlikuje.

Pošto je količina melanina u očima tek rođenih beba mala, njihove oči su svijetle. Ako roditelji nisu plavooki, bebi će tokom prve godine života oči promijeniti boju u tamniju, kako se budu stvarali smeđi pigmenti.

Najčešće se ta promjena boje dešava između šestog i devetog mjeseca, jer se do tad u irisu nakupi dovoljno pigmenta koji će odrediti boju u skladu sa genetikom. U najvećem broju slučajeva, dijete će imati boju očiju koju ima sa devet mjeseci.

Ponekad, može se još malo promijeniti nijansa, ali osnovna boja ostaje.

Zelene okice tako mogu postati smeđe, a smeđe tamnobraon, i te promjene moguće su sve do treće godine. Ipak, jedino što možete da očekujete je da boja eventualno potamni. Tamne oči nikad ne prelaze u svjetlije.

Konačna nijansa zavisiće od boje očiju roditelja. Ako su mamine i tatine oči smeđe, ali neki deka ili neka baka ima plave oči, postoji mala, mala šansa da dijete ima plave oči. Ako jedan od roditelja ima plave oči, šanse da beba bude plavooka su 50 posto, a ako su oboje plavooki, te šanse su naravno mnogo veće.

novi.ba