OBARA LOŠ HOLESTEROL, ČISTI KRVNE SUDOVE I LIJEČI ZGLOBOVE: Ukusan napitak umiruje upalu, a evo kako se konzumira (RECEPT)

Zdravlje

OBARA LOŠ HOLESTEROL, ČISTI KRVNE SUDOVE I LIJEČI ZGLOBOVE: Ukusan napitak umiruje upalu, a evo kako se konzumira (RECEPT)

Opasne naslage na zidovima arterija nastale od lošeg holesterola mogu se ukloniti promjenom načina ishrane i suplementima, a prije nego što “stignete” do lijekova, potrudite se da sačuvate zdravlje prirodnim ljekovitim sredstvima.

Posebnu korist u borbi protiv holesterola ima đumbir, sve popularnji začin koji se koristi i u vidu soka ili čaja. Već nekoliko godina se sprovode studije kako bi se utvrdio tačan efekat, a jedna od njih je potvrdila pad holesterola za čak 17 odsto kod osoba koje uzimaju pet grama đumbira u prahu dnevno.

Đumbir se preporučuje i kao pomoćno ljekovito sredstvo protiv osteoartritisa, jer umiruje upale pa olakšava bol u zglobovima. Da biste osjetili blagodeti đumbira, savjetuje se da pripremite veću količinu čaja. To možete raditi jednom dnevno, jer stajanjem ne gubi na jačini. Računajte da vam je potreban komadić od oko 3 cm na jednu šolju čaja, pa očistite dovoljno korena za planirani čajnik.

Oljuštite đumbir, iseckajte ga i stavite u hladnu vodu, poklopite posudu pa je stavite na visoku temperaturu dok voda ne provri. Zatim stišajte vatru, pa pustite da polako vri oko pet minuta. Isključite, ostavite poklopljeno još pet minuta pa procijedite. Dodajte sok od limuna ili pomorandže i malo meda ili javorovog sirupa. Pijuckajte tokom čitavog dana. novi.ba