UTJEČE I ONO ŠTO PIJETE: PET PIĆA KOJA BRZINSKI TOPE SALO NA STOMAKU

Zdravlje

UTJEČE I ONO ŠTO PIJETE: PET PIĆA KOJA BRZINSKI TOPE SALO NA STOMAKU

I ono što pijete utječe na količinu sala na stomaku.

Pića puna kalorija i šećera mogu doprinijeti stvaranju sala na stomaku. Stoga je bitno što točno pijete, a stručnjaci su istaknuli pet pića koja mogu ubrzati topljenje sala na stomaku.

PIĆA BEZ KALORIJA

Zašećerena pića puna su kalorija i mogu povisiti šećer u krvi kao i količinu sala na stomaku. Pića bez kalorija mogu doprinijeti tome da u danu unesete manje kalorija, a samim time ćete gubiti i salo na stomaku”, kaže nutricionistica Susan Bowerman.

Najbolje takvo piće svakako je voda, a studije sugeriraju da povećanjem količine vode koju pijete u danu, možete ubrzati metabolizam pa vaše tijelo može efektivnije sagorijevati masti.

Uz vodu, najbolja pića su mineralna, nezaslađeni topli i hladni čajevi te kafa.

ZELENI ČAJ

Zeleni čaj sadrži kofein i katekine, bioaktivne biljne spojeve.

Ove dvije glavne komponente mogu povećati oksidaciju sala, odnosno ubrzati njegovo sagorijevanje. Ipak, pijenje zelenog čaja neće magično otopiti svo salo s stomaka, ali može pomoći – kaže nutricionistica Rachel Dyckman.
NEZASLAĐENI CRNI ČAJ

Ako ne volite gorak okus zelenog čaja, tu je crni čaj. On je bogat falvonoidima i zdrav je za srce te može pomoći pri smanjivanju krvnog pritiska.

Ti isti flavonoidi igraju veliku ulogu i u redukciji sala na stomaku, sugerira istraživanje.

KAFA

Pijenje pića koja sadržavaju kofein, poput kafe, pokazalo se kao efetivan način za supresiju apetita kod nekih ljudi.

To može smanjiti dnevni unos kalorija i smanjiti salo na stomaku. Dio istraživanja pokazao je da kofein stimulira termogenezu, proces koji naše tijelo potiče da proizvodi više topline i sagorijeva više kalorija.

PROTEINSKI SHAKEOVI

Proteinski shakeovi također umanjuju apetit jer su proteini jako zasitni. Oni mogu pomoći kod redukcije sala na stomaku jer je manje vjerovatno da će ljudi grickati nešto nakon što ga popiju, a i manje će žudjeti za hranom bogatom ugljikohidratima, piše Eat this.
Osim tog, dijete bazirane na proteinima pokazale su se kao uspješne u skidanju kilograma jer proteini sprječavaju gubitak mišića i usporavanje metabolizma koje se događa zbog tog.

hayat.ba