Rumunija traži stalno prisustvo američke vojske u državi: Rusija nam nije prijatelj

Svijet

Rumunija traži stalno prisustvo američke vojske u državi: Rusija nam nije prijatelj

Ambasador Rumunije u Sjedinjenim Američkim Državama Andrei Muraru izjavio je u intervjuu za Washington Post kako je ovoj državi potrebno stalno prisustvo američke vojske s obzirom da je Rumunija država s dugom i traumatičnom historijom ruske agresije.

Prema riječima ovog diplomate, NATO bi u narednom periodu trebao ojačati jugoistočni dio saveza naročito u kontekstu tenzija na relaciji Kijev – Moskva.

“To je ono što nam je potrebno, stalno prisustvo. Kao što smo vidjeli u posljednjih sedam godina, Rusija nam nije prijatelj i to je jasno. Rumunije je država s dugom i traumatičnom historijom kada govorimo o ruskoj agresiji”, rekao je Muraru.

Prema pisanju Washington Posta, Rumunija koja je ušla u NATO savez 2004. godine, posebno je izložena ruskom utjecaju i zbog toga zahtijeva dodatne američke trupe na teritoriji.

Osim toga, Rumunija je država koja ima najveću kopnenu granicu s Ukrajinom, a ima i priobalno područje na području Crnog mora koje je izuzetno teško braniti u slučaju sukoba.

“Rumunija je također dom jedine operativne jedinice za protivraketnu odbranu ‘Aegis Ashore’ što čini Moskvu još više bijesnom”, navodi Washington Post.

klix.ba