Sullivan: Ruska invazija na Ukrajinu može početi svakog trena

Svijet

Sullivan: Ruska invazija na Ukrajinu može početi svakog trena

SAD vjeruju kako bi Rusija mogla pokrenuti invaziju na Ukrajinu već ove sedmice, u nedjelju je rekao savjetnik za bezbjednost SAD-a Jake Sullivan za CNN, dodajući kako se oni još uvijek nadaju diplomatskom rješenju.

U obraćanju o stanju nacije, Sullivan je izjavio za CNN kako su ruske snage na pozicijama odakle bi mogli izvršiti iinvaziju čak i prije zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, što pada na 20. februar.

“Rusija bi mogla pokrenuti opširnu vojnu akciju protiv Ukrajine svakog trena,” rekao je on.

“Način na koji su nagomilali svoje snage, način na koji su postrojili sve stvari jasno daje do znanja da će doći do opširne vojne akcije veoma skoro,” kazao je Sullivan te dodao da su SAD spremne nastaviti raditi na diplomatskom rješenju situacije, ali su zajedno sa svojim saveznicima i partnerima takođe spremni na ujedinjen i odlučan odgovor u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu.

Sullivanovo upozorenje dolazi dan nakon što je američki Predsjednik Joe Biden upozorio ruskog Predsjednika Vladimira Putina da će se suočiti za “brzom i jako visokom cijenom” ako naredi invaziju na Ukrajinu.

SAD procjenjuju da je Rusija nagomilala više od 100,000 vojnika blizu granice sa Ukrajinom, a hiljade njih je dodatno pristiglo u protekloj sedmici.

U subotu su SAD povukle jedan broj vlastitih vojnika iz Ukrajine te naredile evakuaciju većine svog osoblja uz ambasade u Kijevu.

n1