Ukrajina poručila aviokompanijama da zaobilaze Crno more zbog ruskih vojnih vježbi

Svijet

Ukrajina poručila aviokompanijama da zaobilaze Crno more zbog ruskih vojnih vježbi

Ukrajina je savjetovala aviokompanijama da izbjegavaju letove iznad Crnog mora od ponedjeljka do subote zbog ruskih pomorskih vježbi koje se tamo održavaju, prenosi Reuters.

Više od 30 ruskih brodova započelo je vježbe u blizini poluostrva Krim u okviru širih mornaričkih vežbi, javila je novinska agencija RIA.
“Od sutra se aviokompanijama savjetuje da ne lete iznad ovog područja i da unaprijed planiraju optimalne rute, uzimajući u obzir trenutnu situaciju”, saopćila je ukrajinska državna služba za zračni saobraćaj.

Iako se savjetuju određene izmjene ruta, iz Ukrajine su saopćili kako za sada ukrajinski zračni prostor ostaje otvoren za sve avione.

“Najvažnija je stvar da sama Ukrajina ne vidi smisao u zatvaranju neba. Ovo što su do sada uradile kompanije (otkazale letove prema Ukrajini op.a.) je glupost i liči pomalo na neku vrstu djelimične blokade”, rekao je ukrajinski zvaničnik Mihajlo Podoljak za Reuters.

Inače, ruske pomorske vježbe na području Krima odvijat će se u narednih nekoliko dana, a u tu svrhu više od 30 ruskih brodova jučer je napustilo luke Sevastopolj i Novorosijsk.

Ruske novinske agencije su saopćile kako je cilj vojnih vježbi odbrana obale Krima te uvježbavanje ekonomskih i pomorskih komunikacija.

klix.ba