Slovenci i Hrvat imali laboratorije za uzgoj “trave”: Policija objavila fotografi..

Region

Slovenci i Hrvat imali laboratorije za uzgoj “trave”: Policija objavila fotografi..

Primorsko-goranska policija uhapsila je dvoje slovenskih državljana i jednog Hrvata koje tereti za uzgoj kanabisa u četiri laboratorija. Istraživanjem je utvrđeno da su kanabis uzgajali kako bi ga dalje preprodavali na ilegalnom tržištu.

“Krivičnom prijavom protiv dvoje slovenskih i jednog hrvatskog državljanina rezultiralo je kriminalističko istraživanje krčke policije, u saradnji sa Službom kriminaliteta droga Policijske uprave primorsko-goranske, zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela iz domene zloupotrebe droga”, saopćeno je iz tamošnje policije.

Riječ je o istraživanju kojim su na području otoka Krka pronađena četiri laboratorija za uzgoj kanabisa, s videonadzorom i sistemom za daljinsko i vremensko reguliranje upravljanja uzgojem zasađenih gotovo 400 stabljika indijske konoplje, visine od 13 do 110 centimetara.

Pretraga objekata

Kako se navodi u saopćenju, nalogom suca istrage nadležnog Županijskog suda provedene su pretrage nekoliko stambenih objekata, prostora i ličnih vozila na području općina Malinska i Vrbnik na otoku Krku te na području Jelenja u okolici Rijeke. Njima se koriste dvoje osumnjičenih Slovenaca, starosti 28 i 35 godina, kao i 43-godišnji hrvatski državljanin.

Nađeno je oko šest kilograma marihuane, videonadzor, vage, laptopi…

“Pretragom je pronađeno oko šest kilograma marihuane, 24 šprice s uljem kanabisa, zatim velika količina sofisticirane opreme za uzgoj i preradu droge – laboratorij (šatori s osvjetljenjem, sustav videonadzora, digitalna oprema i vage za precizno mjerenje, prijenosni računari i slično), ali i novac te drugi predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela.

Kontrolisani uvjeti

Istraživanjem je utvrđeno kako je tokom prethodne 2021. godine troje osumnjičenih iznajmilo četiri stambene jedinice u navedenim mjestima na otoku Krku te se organizirali i uspostavili sistem za ilegalni uzgoj kanabisa, zasađivanjem stabljika indijske konoplje u kontroliranim uvjetima (laboratorij), a u svrhu daljnje preprodaje droge marihuana na ilegalnom tržištu.

Pod osnovom sumnje u počinjenje 14 krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama, sve troje osumnjičenih je uz krivičnu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu predano pritvorskom nadzorniku. Kriminalističko istraživanje se nastavlja”, objavila je primorsko-goranska policija.

radiosarajevo.ba