AKO HODATE 10 MINUTA DUŽE SVAKOGA DANA, DOGODIĆE SE NEŠTO NEVEROVATNO! Ovo je posebno važno za MUŠKARCE

Zanimljivosti

AKO HODATE 10 MINUTA DUŽE SVAKOGA DANA, DOGODIĆE SE NEŠTO NEVEROVATNO! Ovo je posebno važno za MUŠKARCE

Prema rezultatima novog istraživanja, ukoliko hodate samo 10 minuta dnevno duže nego obično, možete da produžite sebi život
Naučnici tvrde da hodanje samo 10 minuta dnevno može da doda godine vašem životu

Studija je sprovedena među 5.000 odraslih Amerikanaca i ustanovljeno je da je smanjena stopa smrti kod onih koji su povećali vežbanje tokom dana.

Hodanje 10 minuta dnevno kod starijih osoba smanjilo je smrtnost za 7 odsto.

Povećanje minutaže, odnosno hodanje koje bi trajalo 20 umesto 10 minuta dovelo bi smanjenja smrtnosti za čak 13 odsto, navodi Daily Mail.

Glavni autor ove studije Pedro Sent- Maris rekao je da nailazi na podršku kod starijih ljudi da povećaju svoju aktivnost tokom dana.

– Prema našim saznanjima, ovo je prva studija koja je procenila broj mrtnih slučajeva koji se mogu smanjiti kroz fizičku aktivnost koristeći merenja zasnovana na odraslima u SAD, uključujući i mogućnost da ne mogu svi da imaju fizičku aktivnost – naveo je on.

Istraživači su gledali zdravstvene kartone i stopu smrtnosti osoba od 40 do 85 godina. Merili su umerenu fizičku aktivnost.

Zanimljivo je da je studija potvrdila da bi muškarci imali više koristi od ove aktivnosti nego žene.

Ukoliko bi muškarci hodali 10 minuta dnevno duže, stopa smrtnosti bi se smanjila za 8 odsto, dok bi kod žena ovakva aktivnost donela do smanjena smrtnosti za 5,9 odsto.

Brojevi se ne donose na one koji iz bilo kog razloga ne mogu da hodaju jer su slabi.

informer.rs