STRUČNJACI POJAŠNJAVAJU: EVO KADA HRANA IZ KONZERVE NIJE ZA JELO

Zdravlje

STRUČNJACI POJAŠNJAVAJU: EVO KADA HRANA IZ KONZERVE NIJE ZA JELO

Hrana u konzervi uvijek dobro dođe kada nemamo puno vremena za pripremanje obroka, a može sadržavati i važne nutrijente i vitamine

No, i sa hranom iz konzerve trebate biti oprezni. Rok trajanja konzerve nije jedino na što trebate obratiti pažnju prije korištenja, a stručnjaci u nastavku navode stvari na koje biste trebali obratiti pažnju.

Ne jedite hranu iz konzerve ako je bila smrznuta

Ako ste slučajno konzervu ostavili u automobilu ili na balkonu tokom zime, možda je došlo do smrzavanja sadržaja, a to može značiti da nije sigurno za jelo i da može biti opasna za zdravlje. Kada se konzervirana hrana smrzne, može doći do pucanja ambalaže. Ako to primijetite odmah konzervu bacite u smeće, savjetuje Američka agencija za sigurnost hrane (USDA), piše msn.com.

U nekim situacijama smrznutu hranu iz konzerve ipak možete konzumirati

Ako konzerva nije “napuhana” i puknuta, možete je odmrznuti i koristiti – stoji na stranicama USDA.
Ovim trikom možete se poslužiti čak i ako je malo napuhana i ako ste sigurni da je uzrok tome hladnoća. Prije otvaranja ostavite konzervu da se otopi u frižideru – navodi se iz USDA.
Ako je niste odmrzavali u frižideru, bacite konzervu

Ako ste zamrznutu konzervu ostavili u kuhinji nekoliko dana, a niste je otapali u frižideru, onda je bacite jer na sobnoj temperaturi vrlo brzo u njoj mogu se razviti bakterije, gljivice i plijesan. No, čak i ako ste pratili sve savjete vezane za odmrzavanje, ne morate je ni jesti, ni sačuvati.

Ako proizvod ne izgleda dobro ili ne miriše dobro, bacite ga, nikako nemojte isprobavati. Ako pak izgleda i miriše dobro, sadržaj prokuhajte i odmah pojedite – savjetuju stručnjaci.
Smrtonosne bakterije mogu rasti u konzervi

Bakterija koja se naziva Clostridium botulinum može se množiti unutar konzerve, a ona uzrokuje Botulizam – rijetko, po život opasno trovanje uzrokovano otrovima koje proizvodi spomenuta bakterija. Prvi su simptomi obično suha usta, dvije slike, spuštene vjeđe.

Kod nekih ljudi prvi simptomi su mučnina, povraćanje, grčevi u želucu i proljev.

Ovaj toksin ne možete vidjeti ni osjetiti, ali ako se uzme u samo maloj dozi može biti i smrtonosan. Prije nego što otvorite konzervu, pregledajte je li došlo do promjena, ima li hrana poznatu teksturu. Ako vam se ne sviđa ono što vidite, smjesta bacite konzervu – upozoravaju iz Centra za prevenciju bolesti.

hayat.ba