Šta želi kada joj je rep u obliku znaka pitanja i druge zanimljive činjenice o MAČKAMA!

Zanimljivosti

Šta želi kada joj je rep u obliku znaka pitanja i druge zanimljive činjenice o MAČKAMA!

Da li ste znali da će mačka da odbije hranu koja joj nije ukusna čak i ako to znači da će da ostane gladna? Kućne mačke imaju 95,6 posto gena kao i tigrovi, i one dijele istu vrstu ponašanja sa svojim rođacima iz džungle. Zajedničko sa tigrovima im je i obilježavanje teritorije grebanjem, igra sa plijenom, uhođenje plijena, obilježavanje teritorije urinom.

Vjeruje se da su mačke jedini sisari koji ne osjećaju ukus slatkog, a kada je riječ o ostalim čulima, mačke su kratkovide, ali njihov periferni vid i noćni vid su mnogo bolji nego kod ljudi, kaže Lejla Morgan Vajld, stručnjak za ponašanje mačaka i osnivač portala Cat Visdom 101, a prenosi RTS.

Mogu da skoče do šest puta duže od sopstvene dužine, a u njihovoj spretnosti im pomaže to što imaju 230 kostiju (ljudi imaju 206). Takođe, domaće mačke imaju skoro dvostruko više neurona u moždanoj kori od pasa i posjeduju najveće oči u odnosu na veličinu glave od svih sisara.

Prosječan životni vijek mačke porastao je za godinu dana u periodu između 2002. i 2012. godine, kažu rezultati studije bolnice za kućne ljubimce Banfild. Spavaju čak 12 do 16 sati dnevno, a najaktivnije su u zoru i u sumrak. Trećinu “budnog” vremena provode u “kupanju” tj ližu se.

Iako djeluje nevjerovatno, kućne mačke će odbijati hranu koja im nije ukusna iako to znači da će ostati gladne, a mnoge su netolerantne na laktozu. Grožđe i suho grožđe, kao i luk, i vlašac su izuzetno štetna hrana za njih, jer mogu da izazovu srčane probleme i probleme sa varenjem.

Ako ste se pitali šta želi mačka kada joj je rep u obliku znaka pitanja, ona zapravo želi da se igra sa vama. Mačke imaju jedinstven “jezik” za svog vlasnika, ali sve “smatraju” da je prijeteće ponašanje kada uspostavite direktan kontakt očima sa njima. I na kraju, iako ste vi vlasnik, a ona ljubimac, dok se mazi sa vama i provlači se oko nogu, označit će vas kao “svoju teritoriju”.

haber.ba