“Da je policija radila po zakonu danas bi Madina imala deset godina i išla u osnovnu školu”

Region

Sud je presudio kako je Hrvatska dužna obitelji isplatiti 40 tisuća eura odštete te 16.700 eura nastale sudske troškove. Iz Centra za mirovne studije (CMS) i udruge Are You Syrious traže ostavke ministra unutarnjih poslova i ravnatelja policije

Povodom presude Europskog suda za ljudska prava koja potvrđuje kako je Hrvatska grubo prekršila niz ljudskih prava obitelji Madine Hussiny, održana je konferencija za medije Centra za mirovne studije (CMS) i Are You Syrious? na Markovu trgu.

Na konferenciji su govorile Antonia Pindulić i Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije te Tajana Tadić iz udruge Are You Syrious?

– Europski sud za ljudska prava potvrdio je da Hrvatska nezakonito protjeruje ljude, ovo nije samo sramota za Ministarstvo unutarnjih poslova ili policiju. Ovo je sramota za Hrvatsku i sve nas građane, a posebice za Vladu. Od premijera Plenkovića očekujemo hitnu smjenu odgovornih za smrt djeteta na našim granicama zbog postupaka institucija koje mi građani financiramo. Da je policija radila po zakonu, poštivala ljudska prava, omogućila pristup azilu, danas bi Madina imala deset godina i išla bi u osnovnu školu sa svojim vršnjacima te pisala zadaće i učila tablicu množenja. Policija ovim činom je skratila jedan život, prekinula jedno djetinjstvo. Zato oni koji stoje iza ovih politika i naredbi moraju odgovarati. Osim žurnog pronalaska i sankcioniranja izravnih počinitelja, po zapovjednoj odgovornosti tražimo hitnu smjenu glavnog ravnatelja policije, Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu i pomoćnika glavnog ravnatelja policije Zorana Ničeno. Zbog političke odgovornosti, od premijera Plenkovića tražimo i smjenu ministra Božinovića kao i državne tajnice Terezije Gras, uključene u pritiske na branitelje ljudskih prava te blokiranje međunarodnih neovisnih istraga. Ovim se ljudima ne može dopustiti da svu krivnju stave na ljude najniže u hijerarhiji policije – kazala je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

Bježala od nasilja iz vlastite zemlje, a poginula tamo gdje je trebala biti sigurna

Nesreća se dogodila prije četiri godine, nekoliko metara od granice, nakon što policija njoj i njezinoj obitelji nije omogućila pristup azilu te ih protjerala u Srbiju. 21. studenoga 2017. Madinina majka je sa svojih šestero djece došla u Hrvatsku gdje je u kontaktu s policijskim službenicima zatražila azil. No, kako tvrde iz Centra za mirovne studije, oni su im naredili da prate prugu i vrate se u Srbiju. U mraku je naletio vlak te usmrtio malenu Madinu.

– Djevojčica koja je bježala od nasilja iz vlastite zemlje, izgubila je život u zemlji koja ju je upravo od nasilja trebala zaštiti – zaključuje Kekuš.

Obitelj je tražila pravdu i u Hrvatskoj, ali je nije dobila. Kaznena prijava je odbačena jer je Državno odvjetništvo “poklonilo” svoje povjerenje Ministarstvu unutarnjih poslova, umjesto da ispita dokaze i uvaži svjedočanstva. Snimke termovizijskih kamera kao ključni dokaz kojim je policija raspolagala, misteriozno su nestale.

– Sud je zaključio kako je Hrvatska usred noći kolektivno protjerala majku i njezino šestoro djece s područja RH izvan bilo kakvog zakonski propisanog okvira i ne uzimajući u obzir njihove pojedinačne slučajeve. Također, Sud je utvrdio kako Hrvatska nije provela učinkovitu istragu o okolnostima koje su dovele do smrti šestogodišnje djevojčice – čime je povrijedila pravo na život malene Madine – pojasnila je pravnica Antonia Pindulić iz Centra za mirovne studije

– Presuda Europskog suda za ljudska prava potvrđuje da je Ministarstvo unutarnjih poslova lagalo kad je tvrdilo da policija nije uzrokovala Madininu smrt te da se nezakonito protjerivanje obitelji nije dogodilo, a da Madina i njezina obitelj nikada nisu niti bili na Hrvatskom teritoriju – govori Kekuš.

– Ova presuda ne smije ostati samo na tome da RH iz državnog proračuna plati 40 tisuća eura naknade štete Madininoj obitelji. Zbog svih žrtava na našim granicama, zbog ljudi koji su na njoj umrli, kao i zbog svih aktivista koje se zastrašuje kako bi o tome šutili, vrijeme je da se pravdi privedu i oni koji to nasilje omogućuju i zataškavaju, a ta odgovornost mora se tražiti u vrhu Ministarstva unutarnjih poslova – istaknula je Tajana Tadić iz AYS.

– Niti jedna presuda, niti jedna novčana naknada, neće vratiti dijete u život – kazali su na konferenciji.

Dodali su i kako MUP i ministar Davor Božinović pokušali su zastrašiti CMS i Are You Syrious? šireći lažne vijesti.

Podsjetimo, četiri godine nakon Madinine smrti, Madina i njezina obitelj napokon su dobili pravdu. Europski sud za ljudska prava danas je objavio presudu kojom je potvrdio povredu prava na život, povredu zabrane mučenja i nečovječnog postupanja, zabranu kolektivnog protjerivanja, pravo na sigurnost i slobodu te pravo na pojedinačni zahtjev. Madina Hussiny i njezina obitelj od najvišeg suda za ljudska prava time su priznati kao žrtve nezakonitog protjerivanja koje je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje djevojčice 21. studenoga 2017. godine.24sata