Kokošinjac su adaptirali u kuću, pa već 8 godina žive bez struje u njemu: „Najviše bih voleo svoj krevet i mnogo ćebadi“

Region

„Ja bih najviše voleo da dobijem svoj krevet i puno ćebadi, da mi nikada više ne bude hladno!“, kaže Stefan Slavujević (8) koji sa svojom sestrom i dvojicom braće živi u kući bez struje sa svojim roditeljima, babom i dedom. Slavujevići iz sela Jarebice kod Loznice živi veoma skromno, a kad je siromaštvo veliko, želje su skromne. Njihova najveća želja je da im bude toplo.

U dva trošna sobička spava cela porodica. Deda u krevetu sa dva unuka, a baba sa unukom. U drugoj sobi su otac i majka sa najmlađim sinom. Kako su deca rekla, nekada je to bio kokošinjac koji su preuredili u kuću. Spavaju zajedno da bi se nekako zagrejali, pokrivaju sa svačim što imaju, jer se žale na hladnoću.

Ovih četvoro skromnih mališana Dejan (15), Danka (13), Nešo (10) i Stefan (8), stidljivi su i pomalo tužni. U kući žive čak tri generacije, deda Radovan, baka Olga, otac Slavko i majka Silvija sa decom.

Kakav je to život, osma godina živimo bez struje. Od redovnih primanja imamo socijalnu pomoć i dečiji dodatak. Radim za nadnicu u šumi i bavimo se poljoprivredom. Imamo i kokoške, patke, krave, ovce i svinje, pa deca uvek imaju šta da jedu. Nažalost, skoro sve drugo im fali – rekao je ovaj vredni otac Slavko.

Ćutim čak i kad sam bolestan, idem i radim. Radio sam u šumi, ali ne mogu više. Našao sam firmu da radim, ako mogu da zaradim za penziju. Deca nam nisu gladna, ali su problem uslovi u kojima živimo. Imamo kupatilo i vodu, ali kao da je nemamo kad nemamo struje. Džaba i mi i stoka kad ne mogu da uključim zamrzivač i frizider – rekao je on.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe, želi da im pomogne. Dejan njihov najstariji sin, vredan je i mnogo pomaže. Kada završi srednju školu, želja mu je da upiše veterinu.

– Nešo je odličan đak i mnogo se trudi da i u ovakvim uslovima nauči sve šta treba. Danka bi volela da bude poslastičar. Ali, da bi uspeli u svojim namerama, potrebna im je nova kuća, gde će imati normalne uslove za život – kaže njihova brižna majka Silvija.

Njihova sudbina došla je do Humanitarne organizacije Srbi za Srbe. Kako kažu, pored nove kuće, značila bi im i prikolica za traktor i jedna krava, pa su zato pokrenuli veliku akciju pomoći porodici Slavujević i pozivali sve dobre ljude da pomognu ovoj deci da imaju normalne uslove za život.

blic.rs