PRAVILO PET FAKTORA: Smanjite rizik od srčanog udara za 86%!

Zdravlje

PRAVILO PET FAKTORA: Smanjite rizik od srčanog udara za 86%!

Prema riječima naučnika, u pitanju su sljedeći faktori: zdrava ishrana, vježbanje, bez pretjeranog konzumiranja alkohola, nepušenje i održavanje vitke linije.

Nakon praćenja više od 20.000 zdravih muškaraca tijekom 11 godina, znanstvenici iz Švedske otkrili su da svaki od ovih faktora, koji su dio životnih navika, mogu smanjiti rizik od srčanog udara, a kada se kombiniraju efekti. Upravo, praktikovanjem svih pet navedenih faktora, mogu da se spreče četiri od pet koronorarnih oboljenja kod muškaraca.

Vaši svakodnevni izbori utiču na vaše zdravlje mnogo više nego što mislite. “Današnji lijekovi su važni i efektni, ali ipak, ne postoji magična pilula ili moderna tehnologija koja je važna za prevenciju srčanog udara od zdravog stila života.”, Kaže dr Mark Urman, kardiolog u bolnici Cedars-Aniđi.

Tokom istraživanja utvrđeno je da najzdraviji muškarci piju manje od dva alkoholna pića dnevno dav uta v muškarci muškarci piju manje od dva alkoholna pića dnevnodu daru žon dav utari eron Oni, također, šetaju ili voze biciklu 40 minuta dnevno, a najmanje jedno jedan sat u toku nedjelje izd.vojen če nere izd. U režim ishrane uključuju voće, površe, mahunarke, orahe, mlečne proizvode, žitarice celog zrokodan mahunarke, orahe.

Kombinujući svih pet faktora, svi muškarci su zapravo smanjili rizik od srčanog udara za 86 procenata, u odnosu na one momke koji nisu upražnjavali nijednu od ovih zdravih navika.

Budući da svaki faktor, pojedinačno redukuje srčani udar, čak i muškarci koji su praktikovali jednu ili dve zdrave navike značajnu su mogli da smanje rizik od ovog srčanog oboljenja. Naime, nepušači su imali najveće benefite, smanjujući rizik od srčanog udara za 36 procenata, dok je zdrava ishrana ovaj rizik smanjila za 18 procenata. Održavanje obima struka smanjuje rizik od srčanog udara za 12 procenta, umereno konzumiranje alkohola za 11, dok redovno vežbanje umanjuje rizik za 3 procenta.

“Što više upražnjavate fizičku aktivnost, izbjegavajte cigarete i trudite se da izbjegnete šlaufe oko struka, već su vam izgledi da izbjegnete s rčani udar. Definitivno je najbolji sinergičan učinak svih spomenutih navika.”, rekao je Urman. haber.ba