EVO ŠTA ZNAČI UKOLIKO OSJETITE “SMRAD” STOPALA: Stručnjaci Tvrde Da Vam Se VAŽAN ORGAN GASI – ALARM!

Zdravlje

EVO ŠTA ZNAČI UKOLIKO OSJETITE “SMRAD” STOPALA: Stručnjaci tvrde da vam se VAŽAN ORGAN GASI – ALARM!

Organizam uvijek ukazuje ako nešto nije u redu. Zato ljekari savjetuju da, prije svega, dobro osluškujemo šta nam tijelo poručuje. Neprijatan miris umije da bude pokazatelj da nešto nije u redu sa našim zdravljem. Zato obratite pažnju na alarme bolesti.

Jetra je ključni organ digestivnog sistema i zaštitnik tijela od intoksikacije. Postoji oko 100 vrsta bolesti jetre, koje odnesu stotine hiljada života svake godine. A brojne bolesti jetre u ranoj fazi nemaju simptome. Ipak, stručnjaci upozoravaju na znakove koji ukazuju na problem sa jetrom, a to su neprijatan miris stopala, ali i loš zadah.

Ljudska koža obavlja ne samo zaštitnu, već i regulatornu funkciju: metabolički proizvodi i toksini se izlučuju iz tela preko znojnih žlijezda. Sa oštećenjem jetre, toksini počinju da se akumuliraju u telu, poremećen je protok krvi, što utiče na funkcionalnost bubrega. U slučaju poremećenog rada bubrega, tijelo počinje da nadoknađuje nedovoljno izlučivanje štetnih supstanci zbog znojnih žlijezda. Više toksina ulazi u kožu, a znoj počinje oštro i neprijatno da miriše. Prije svega, ovaj miris dolazi iz stopala. I otekle noge su alarm za posjetu ljekaru, jer mogu da ukažu da jetre ne može da stvori dovoljno proteina u krvi. Formiranje paučinastih vena na nogama, malih smeđih mrlja ili područja kože sa jakim crvenilom (eritemom) takođe signaliziraju na probleme sa jetrom. Eritem može biti posljedica patoloških promjena na jetri, autoimunog ili virusnog hepatitisa i ciroze. Ipak, ovi simptomi nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze, oni su samo alarm da posjetite ljekara.

Da biste zaštitili jetru od bolesti i poboljšali svoje zdravlje, ljekari preporučuju da se pridržavate zdravog načina života. Prije svega, da izbjegavate hranu sa visokim sadržajem šećera, brze ugljene hidrate, pazite na unos proteina i ograničite unos konzervirane hrane i trans masti.

(novi.ba)