STALNO VAM SE JEDE SLANO? OPREZ- TIJELO UKLJUČUJE ALARM ZA POMOĆ: Ozbiljna bolest koja zahtjeva hitno liječenje…

Zdravlje

STALNO VAM SE JEDE SLANO? OPREZ- TIJELO UKLJUČUJE ALARM ZA POMOĆ: Ozbiljna bolest koja zahtjeva hitno liječenje…

Potreba za hranom može biti izazvana stresom, anksioznošću jer nam tijelo šalje signal da nešto nije u redu. Stalna želja za slanom hranom može da ukaže na jedno ozbiljno oboljenje.

Ako stalno želite da jedete slatkiše, to može da ukaže da vam nedostaje energije, ali ako vam nikad nije dosta slane hrane, to može da ukaže na ozbiljne zdravstvene probleme. Izražena želja za slanom hranom može da ukazuje na Adisonovu bolest – redak, hronični endokrini poremećaj u kome nadbubrežne žlijezde ne proizvode dovoljno hormona koji se luče u kori nadbubrega (glukokortikoidi, mineralokortikoidi i androgeni).

Na početku bolesti ima nespecifične simtpome kao što su bol u stomaku, opšta slabost, depresija, razdražljivost i stalna potreba za slanom hranom zbog gubitka natrijuma putem urina.

Stručnjaci upozoravaju da ako osjećate ove simptome, obavezno posjetite ljekara.

Studija obavljena u Americi pokazuje da dijabetes tipa 1 donesi deset puta većću vjerovatnoću obolijevanja od Adisonove bolesti. Kada se postavi dijagnoza sprovodi se doživotna supstitucijska terapija i pacijenti mogu da žive relativn normalno

Želja za slanom hranom takođe može da ukaže i na upalu u mokraćnom sistemu, problem sa bešikom ali i na dehidraciju. (novi.ba)