JEDNOM ZA SVAGDA SE REŠITE BUĐI SA ZIDOVA: Posle OVOGA nikada više je neće biti u vašem DOMU…

Zanimljivosti

JEDNOM ZA SVAGDA SE REŠITE BUĐI SA ZIDOVA: Posle OVOGA nikada više je neće biti u vašem DOMU…

Buđ može da pogorša već postojeće respiratorne probleme poput astme ili alergija, a i da napravi nove. Genetska predispozicija ili oslabljen imuni sistem čine osobu osetljivijom na bolesti koje izazivaju gljivice, pa čak i buđ koja se nalazi u gotovo svakoj kuhinji ili kupatilu.

Stručnjak Kenet Bock je za MindBodyGreen otkrio na šta treba da obratimo pažnju i kako da rešimo problem buđi u domu.

Curenje vode:

Ako ste nedavno imali curenja u domu, to je već mogućnost da se stvorila buđ. Tako da obratite pažnju da li ima buđi tamo gde se nalazila voda. Čak i kondenzacija oko prozora može da dovede do stvaranja buđi oko prozorskih okvira.

Buđ počnite da rešavate čim ste uočili. Sve dok je na tvrdoj površini, moći ćete da očistite sredstvom za njeno uklanjanje. Svakako je važno da rešiti i sam izvor problema.

Buđ i gljivice se razvijaju u vlažnim prostorijama. Osim što vam upadaju u oči, jako su opasni za zdravlje. Zato, nije ni čudo što želite da ih se otarasite što pre. Ima više recepata, a za jedan od njih vam je potrebno samo sirće i soda bikarbona i rešićete ovaj pakleni problem.

Ukoliko ste pažljivo ustanovili šta izaziva ovu neprijatnu pojavu, a to mogu ili ne moraju biti gore navedeni uzroci, odmah preduzmite sve što je potrebno da je uklonite. I da, ne treba odustajati ukoliko se rezultati ne pojave odmah nakon prvog puta. Dejstvujete svakog dana ili bar svakog drugog dana. Budite uporni i trud će se sigurno isplatiti.

Kako ukloniti buđ Hidrogen peroksidom:

Možda niste znali, ali Hidrogen peroksid je višenamenski proizvod. Pored toga što je poželjan u čovekovoj higijeni i poznato je kakva dejstva tu ima, ovaj farmacijski proizvod možete koristiti i za higijenu kuće.

Efikasno deluje u otklanjanju prljavšine sa pločica i radnih kuhinjskih površina, ali takođe ima veliku primenu i kada je otklanjanje buđi u pitanju.

Možete ga koristiti tako što ćete ga sipati u praznu bocu nekog već iskorišćenog spreja za prozore ili drugog rasprašivača (dakle, poželjno je da ima pumpicu, zbog prskanja po zidu), a zatim isprskati po površini zida na kojoj se nalazi buđ. Sačekajte nekoliko minuta (10-15 min), a zatim četkom za ribanje, kuhinjskom žicom ili krpom obrišite površinu (neki rublji predmet je poželjniji više od krpe).

Belo sirće i soda bikarbona:

Belo sirće nije proizvod namenjen samo kuhinji i salatama! Može se takođe koristiti za otklanjanje buđi za zidnih površina. Njegovo dejstvo je efikasno, jer ubija čak i do 80% svih bakterija skupljenih na zidu. Možete ga koristiti na dva načina:

U kombinaciji sa sodom bikarbonom. U posudu u koju ste prethodno stavili sodu bikarbonu nalijte belo sirće, promešajte kašikom, a zatim postepeno dodajte još sode bikarbone. Smesa treba da izgleda kašasto ili malo ređe od paste za zube. Zatim smesu nanesite na površinu na kojoj se nalazi buđ i nakon pola sata skinite smesu (turpijom, kuhinjskom žicom);

Belo sirće bez sobe bikarbone. Postupak je sličan kao sa hidrogenom – sipajte sirće u neki rasprašivač, a onda poprskajte površinu na kojoj se nalazi buđ, te nakon 15-ak minuta obrišite.

Kako ukloniti buđ eteričnim uljima:

Ovo je najprirodniji način za uklanjanje buđi sa zidova, ali verovatno i najkratkotrajniji. Ukoliko se odlučite za ovaj način rešavanja ovog problema, potupak ponavljajte više puta (svakog ili svakog drugog dana).

Savetujemo da to bude ulje eukaliptusa, čajevca ili semena grejpfruta, jer ona imaju antibakterijska svojstva. Postupak za korišćenje svakog od ovih ulja je identičan, a možete i sami eksperimentisati.

Uglavnom, savetujemo da ulje za koje se odlučite pomešate sa alkoholom ili vodom, a možete i sve zajedno (ulje, voda, alkohol), zatim promućkate i pomoću rasprašivača nanesete na deo zida gde se buđ nalazi.

Provetravajte prostorije u kojima ima buđi:

Trebalo bi da ovo bude imperativ za svaki dom. Ukoliko je jedan od razloga za nastanak buđi i to što ne provetravate dovoljno prostorije, onda je to i jedan od načina da isti problem rešite ili sprečite.

Dovoljno provetravanje znači svakodnevno! Podjednako je važno otvarati prozore u kuhinji u kojoj se redovno kuva, kao i u kupatilu, ali i u sobama. Isparavanja koja potiču na razne načine ne doprinose samo zagušljivosti doma, već i ubrzavaju pojavu vlage i buđi u domu.

Stoga je neophodno da prozori budu širom otvoreni barem 10 do 15 minuta dnevno, ali i više.

Kao što vidite rešenje problema zvanog „Kako ukloniti buđ?“ nije nimalo jednostavno. Primenom ovih saveta nadamo se da ćete uspeti da dugoročno prevaziđete ovu neprijatnu i nezdravu pojavu, ali uvek imajte na umu i o dubljim problemima koji su je uzrokovali, kako se buđ ne bi ponovo vratila u vaš dom. (espreso.co.rs)