IMATE CRVENE MRLJE U OKU: Pratite ih , ako primijetite OVO ODMAH SE JAVITE DOKTORU!

Zdravlje

IMATE CRVENE MRLJE U OKU: Pratite ih , ako primijetite OVO ODMAH SE JAVITE DOKTORU!

Takve mrlje najčešće imaju bezazlen uzrok i mogu se, na primjer, javiti kod kihanja ili kašljanja, no ako ne prolaze ni nakon dvije drfmivr, posjetite liječnika, kaže oftalmolog dr. Dean Šarić

Ako ste kod pogleda u ogledalo tokom jutarnjeg umivanja primijetili crvenu mrlju na bjeloočnici, ili vas je neko upozorio da imate takvu mrlju na oku, u većini slučajeva nema razloga za brigu, odnosno riječ je o reakciji koja će se vjerovatno povući kroz nekoliko dana.

Riječ je o subkonjuktivnim krvarenjima koja nisu opasna i ako nema drugih upozoravajućih simptoma, ne treba odmah ići liječniku, kaže oftalmolog dr. Dean Šarić.

Naime, to može biti povezano i s manjim naprezanjem, primjerice kod kihanja ili kašljanja, kod kojeg nakratko poraste krvni pritisak u mozgu. U tom slučaju krvne žilice na očima mogu ispustiti malo krvi. Riječ je o sličnom procesu kao kad se stvaraju modrice na tijelu, pojašnjava.

– Ponekad to može biti i posljedica trljanja oka, kad imamo osjećaj da je čestica prašine, ili nešto slično unutra, pa protrljamo oko da bismo se toga riješili, kaže.

To je često i kod osoba koje pate od peludnih alergija, ili alergija na prašinu, kod kojih se javlja svrbež oka, pa i česta potreba za time da ih protrljaju. Ukoliko nema pečenja oka ili boli dok trepćete, a mrlja se ne širi, ne treba se zabrinjavati.

No, nastojte ne trljati oko ako to nije nužno, jer tako možete izazvati i ozbiljniju infekciju, pa i druge probleme, dodaje.

Pomozite si umjetnim suzama, koje pomažu da se ‘ispere’ unutrašnjost oka i ublažit će potrebu za trljanjem u ovom slučaju, piše 24sata.hr.

Inače, liječniku se svakako treba javiti ako mrlja ne prolazi ni nakon dvije sedmice, posebno ako se pogoršava, odnosno raste. Ljudi s visokim pritiskom, kao i dijabetičari takvim mrljama mogu biti i skloniji tim mrljama.

Iako je i kod njih najčešće riječ o bezazlenim uzrocima, ako mrlja ne prolazi ni nakon dvije sedmice dobro je posjetiti oftalmologa, jer krv u oku može imati i ozbiljnije uzroke. (novi.ba)