AKO IMATE SOBNO CVIJEĆE, VI STE SRETNIJI OD DRUGIH: Manje se nervirate, više uživate i bolji ste na poslu- EVO ZAŠTO

Zanimljivosti

Jedna studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala je da se ljudi osjećaju produktivnije i sretnije kada su okruženi sobnim biljkama.

U studiji je učestvovalo više od 2.000 odraslih koji su se složili da imaju utisak da bolje rade, ali se bolje i osjećaju, kada su oko njih cvijeće i sobne biljke.

Više od dvije trećine njih reklo je da biljke pozitivno utiču na njihovo mentalno zdravlje, a njih 40 odsto reklo je da bi volelo da ima sobnu biljku na radnom mjestu.

“Biljke nam poboljšavaju raspoloženje jer njihova bogata zelena boja umanjuje nivo stresa i bola i jača osjećaj sopstvene vrijednosti”, objasnio je botaničar Džejms Vong.

On je dodao da, na radnom mestu, ljudima prija da imaju biljku jer imaju osjećaj da vode računa o živom “stvorenju” i time oslobađaju stres i tenziju.

Učesnici studije izjavili su da ih priroda smiruje (62 odsto), da im briga oko biljke donosi osećaj zadovoljstva (44 odsto), da smatraju da im biljke donose radost (34 odsto), a 24 procenta učesnika izjavilo je da im sam pogled na sobno cveće umanjuje stres.novi.ba