IMATE NEPRIJATAN ZADAH IAKO REDOVNO PERETE ZUBE? Dr Voja zna koji je razlog, a rješenje je krajnje jednostavno…

Zdravlje

IMATE NEPRIJATAN ZADAH IAKO REDOVNO PERETE ZUBE? Dr Voja zna koji je razlog, a rješenje je krajnje jednostavno…

Neprijatan zadah ujutru po buđenju je normalna stvar jer se tokom noći usta osuše, nakupe se bakterije, ali sve to nestane kada operemo zube. Međutim, ukoliko i nakon pranja zuba i uopšte, tokom čitavog dana imate problem sa neprijatnim mirisom iz usta, to je znak da postoji neki problem.

“Ako čovjeku ne curi nos, nema alergijski rinitis, krajnici su dobri, guša nije često upaljena, zubi su dobri, odakle zadah? To je izuzetno neprijatno, pogotovo mladima”, rekao je gastroenterolog dr Vojislav Perišić za K1, navodeći time neke od najčešćih uzroka neprijatnog zadaha. Zatim je objasnio šta može da bude razlog, ako ništa od navedenog nije.

“Zašto se to dešava? To je loša kolonizacija usne duplje bakterijama, i to bakterijama fermentacije. Uvijek ostane hrane, ma koliko mi prali poslije obroka, ostane malo hrane, bakterije koje su loše u usnoj dupli fermentiraju i stvaraju se gasovi i mirisi.

To se rješava lijekovima, imamo lek sa bakterijom ’streptokokus salivarius’, pljuvačni streptokok. Stavi se pred spavanje na nepce i posisa. Te bakterije nasele našu usnu duplju i isele ove streptokoke fermentacije koje stvaraju zadah. Za desetak dana se to rješava”.

Doktor napominje da je helikobakter takođe bakterija koja nas često brine, ali da ona uglavnom nije uzrok neprijatnog zadaha, mada može da bude.

“Nisam viieo da helikobakter daje loš zadah, ali moramo provjeriti ima li te bakterije jer ona pravi amonijak i onda mi to izdišemo. Onda recimo kada je bolesna jetra, ali to se već vidi sa vrata da čovjek ima bolesnu jetru. Ili recimo bubrezi popustili, to se odmah vidi”. (novi.ba)

Odgovori