Ovo Su Najgore Namirnice Za Početak Dana, Ne Jedite Ih Za Doručak

Zdravlje

Ovo su najgore namirnice za početak dana, ne jedite ih za doručak

Izbalansiran doručak je važan za zdravlje. Prava hrana za doručak može vašem tijelu pružiti korisne hranjive tvari, vitamine i minerale koji će vam pomoći da svoj dan započnete na najbolji mogući način. Mnogim popularnim namirnicama koje se nalaze na brojnim jelovnicima za doručak nedostaju važni hranjivi sastojci i mogli bismo se osjećati gladnima mnogo prije sljedeće prilike za jelo.

Također, popularne namirnice sadrže i visok udio dodanih šećera, masti i natrija zbog čega se možemo osjećati tromo. One povećavaju rizik od nekoliko hroničnih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i neke vrste raka.

Najgora hrana koju možete izabrati za početak dana jeste ona s malo vlakana, visokim udjelom dodanog šećera i zasićenih masti. Jedan od najgorih izbora su popularne slatke pahuljice za doručak, voćni jogurti s okusom i muesli pločice koje sadrže visok udio šećera, kao i proizvodi od rafiniranog brašna, poput bijelog kruha, palačinki i keksa.

Naime, sve vrste zaslađenih žitarica, kao i slatki napici od kafe, takođe puni šećera koji se mnogo brže pretvaraju u kalorije od zdrave hrane. To može dovesti do negativnih učinaka na zdravlje. Međutim, postoje namirnice za doručak koje su (iako su ukusno primamljive) nezdrave za vas te mnogi stručnjaci preporučuju da ih izbacite iz svoje ishrane.

novi.ba