LJEKARI OBJASNILI: Evo zbog čega se noću javljaju grčevi u nogama!

Zdravlje

LJEKARI OBJASNILI: Evo zbog čega se noću javljaju grčevi u nogama!

Od grčeva u nogama pati čak 60% ljudi, a kako biste spriječili ovo stanje, važno je znati njegov uzrok.

Postoje različiti faktori koji utiču na stvaranje grčeva u nogama, poput: savremenog načina života, nedovoljne fizičke aktivnosti, promjene godišnjih doba, lošeg spavanja, dehidratacije.

Ne istežete se dovoljno:

Neka istraživanja su zaključila da je glavni krivac za nastanak grčeva savremeni način života. Naime, naši preci su provodili mnogo vremena u čučnju, položaju kojim protežemo noge i mišiće, dok se danas zbog savremenog načina života ne nalazimo uopšte u tom položaju, osim kada treniramo.

Istraživanja su takođe dokazala da sjedelački način života negativno utiče na mišiće i tetive, što može dovesti do grčenja.

Nezgodan položaj tokom spavanja:

Neki istraživači primjetili su da tokom spavanja na stomaku držimo noge ispruženim, što može dovesti do grčenja mišića, jer kad su noge dugo u ovom položaju, čak i mali pokreti mogu izazvati grč.

Smjena godišnjih doba:

Jedno istraživanje je pokazalo da se grčevi noću češće javljaju tokom ljeta nego preko zime, pa su naučnici došli do zaključka da se grčevi mogu pojačavati s promjenom godišnjih doba.

Još jedna činjenica koja ide u prilog ovom zaključku je ta da su grčevi mišića povezani sa problemima koji se tiču nerava, a ne poremećajima mišića.

Dehidratacija:

Jedan od uzroka grčeva u mišićima svakako može biti dehidratacija, tvrde stručnjaci. Dehidratacija može podstaći neravnotežu elektrolita u krvi, što može biti jedan od pokretača grčeva.

Nedostatak nutritijenata:

Nedostatak vitamina kao što su kalcijum, magnezijum i kalijum, mogu prouzrokovati grčenje mišića jer svaki od tih vitamina pomaže u održavanju ravnoteže u organizmu. Usljed nedostatka jednog od njih, mogu nastupiti grčevi.

Stajanje:

LJudi koji provode mnogo vremena u stojećem položaju su pod većim rizikom da dožive grčeve, za razliku od onih koji sjede. U stojećem položaju krv i voda odlaze u donji dio tijela, što može dovesti do neravnoteže u organizmu i povećati pritisak na mišiće i tetive. (novi.ba)

Odgovori