Ovih ŠEST stvari NIKAKO ne bi trebalo da radiš kada se NAJEDEŠ!

Zdravlje

Bez obzira na to što svi mi, nakon obilnog obroka, obožavamo da imamo male rituale, oni mogu da budu štetni po naše zdravlje.

Određene navike su same po sebi loše, ali kada ih praktikujemo punog stomaka, to može da bude još veći problem.

Jedenje voća :

Mislite da je uvek pravo vreme za voće i da jedna banana ili pomorandža ne može da vam naškodi? Ukoliko ste je pojeli odmah nakon obroka, vašem želucu je potrebno mnogo više vremena da je svari, pa čak do te mere da ove namirnice krenu da trule u ovom delu organizma. To dovodi do oslobađanja štetnih gasova i pojave celulite. Zato voće treba jesti minimum 2 sata nakon obroka.

Konzumiranje cigareta :

Neki ne mogu da zamisle da završe ručak, a da odmah potom ne zapale cigaretu. Prema istraživanjima, čak 80% pušača ima ovu naviku, ali nisu ni svesni štetnih posledica. Iako svi znamo da su cigarete same po sebi štetne, zbog nikotina, nakon obroka je svaka cigareta 10 puta štetnija nego inače!

Ispijanje čaja :

Glavni sastojak čaja tein, vezuje se za gvožđe koje se nalazi u našem organizmu i otežava normalnu probavu. Anemičnim osobama se naročito ne preporučuje ispijanje čaja neposredno nakon jela. Trebalo bi da sačekate minimum sat vremena, po završetku obroka.

Tuširanje :

Tuširanje nakon obroka nikako nije preporučljivo, jer je poznato da voda podstiče prokrvljenost, međutim nakon što ste se najeli, krv odlazi u želudac, gde se dešava varenje, umesto do vaših udova.

Fizička aktivnost :

Iako je zastupljeno suprotno mišljenje, fizička aktivnost nikako nije poželjna nakon jela, a posebno ako je intenzivna. Ako započnete sa treniranjem nakon što ste nešto pojeli, vaš sistem za varenje će biti zbunjen i neće moći da se fokusira na apsorbovanje hranljivih materija iz hrane koju ste upravo uneli. Takođe, vrlo je verovatno da ćete prilikom vežbanja osetiti kao da imate kamen u stomaku.

Leženje i spavanje :

Kratki predah je poželjan, ali spavanje i izležavanje nikako ne dolazi u obzir. Ovo je naime jedna od najčešćih greški koju ljudi prave. Kada se najedete, vaš organizam se uspori, jer se aktiviraju organi za varenje koji vam oduzimaju snagu. Međutim, budući da ležeći položaj nije prirodan za varenje hrane i probavu, sokovi u vašem želucu nisu u mogućnosti da dobro obavljaju svoju funkciju. (narodnjaci.net/srbijadanas.com)

Odgovori