KONZUMIRANJE KROMPIRA SE STROGO ZABRANJUJE 1 GRUPI LJUDI: RAZLOG će vas DOTUĆI…

Zdravlje

KONZUMIRANJE KROMPIRA SE STROGO ZABRANJUJE 1 GRUPI LJUDI: RAZLOG će vas DOTUĆI…

Krompir nije samo omiljena namirnica u Srba, već i širom planete. Volimo ga pečenog, barenog, kada hrska ili se od njega pravi kremasti pire, ali ako ste primetili određene tegobe nakon što ste ga jeli – verovatno imate jednu vrstu alergije na njega.

Iako se generalno smatra zdravom namirnicom, u zavisnosti od načina pripreme (najgori je prženi), može da izazove razne tegobe – nadimanje, zatvor, povišene vrednosti šećera u krvi… Stručnjaci su istakli i kojim osobama se posebno ne preporučuje.

“Pošto krompir ima visok glikemijski indeks – više od 70 jedinica, onda se definitivno ne preporučuje osobama koje imaju problema sa metabolizmom ugljenih hidrata, pate od metaboličkog sindroma ili imaju dijabetes melitus. Kod ovih osoba može da izazove alergijsku reakciju”, kaže nutricionistkinja Robin Miler.

Ona dodaje da, ipak, sve zavisi od mikrobiote creva. Ukoliko osoba ima zdravu crevnu floru, a nema problema sa metabolizmom ugljenih hidrata i nije primetila da ima reakciju na ovu namirnicu, čak iako boluje od nekog metaboličkog oboljenja, krompir je za nju onda bezbedan espreso.rs