Šta se dešava sa Novakom: Planira da igra Vimbldon posle povrede, ali…

Showbizz

Planira napad na osmu titulu na travi, u Beogradu se uveliko priprema za turnir u Londonu i svakim danom se čini da je ova opcija i te kako realna. Đoković želi da napadne 25. grend slem titulu.

Novak Đoković planira da zaigra na ovogodišnjem Vimbldonu od 1. do 14. jula, poslednja je informacija koja se može čuti o srpskom asu.

Isprva je delovalo kao gotovo nemoguća misija da se oporavi i da bude spreman za sezonu na travi, ali se čini da oporavak ide sasvim dobro. Uostalom, ne bi bio prvi teniser koji je uspeo da operiše medijalni meniskus između Rolan Garosa i Vimbldona i da kasnije zaigra na travi. Da je ova opcija i te kako moguća pokazao je ranije Tejlor Fric koji je upravo isto postupio.

Iako se spekulisalo mesecima da bi i bez povrede Đoković možda preskočio Vimbldon (što bi bila posebno kontroverzna odluka) sada se čini da je realnije da vidimo Novaka kako u Londonu juriša na osmu titulu na travi. Uostalom, od 2018. godine na Vimbldonu ima samo jedan jedini poraz i to od Alkaraza u finalu prošle godine kada ga je set delio od titule.

Tennis – Wimbledon – All England Lawn Tennis and Croquet Club, London, Britain – July 16, 2023 Spain’s Carlos Alcaraz poses with the trophy after winning his final match alongside runner up Serbia’s Novak Djokovic REUTERS/Toby Melville

Najbolji igrač na travi želi da opravda taj epitet i ove godine i to je sada plan, a zatim će uslediti pripreme za Olimpijske igre (teniski turnir se igra od 27. jula do 4. avgusta) i napad na jedino zlato koje mu nedostaje u karijeri.

Đoković je od utorka redovan na biciklu koji vozi oko 45 minuta dnevno i trenira u jednoj od najboljih beogradskih teretana. Snimci koje je objavljivao svedoče da je taj zahvat bio zaista minimalno invazivan i da je ubrzo mogao da nastavi barem sa parcijalnim treninzima.

Sve je veći optimizam da će Đoković zaigrati na Vimbldonu, a to je prvi istakao Janik Siner. Tada je to delovalo gotovo kao ludost, ali sada je i Marion Bartoli, čuvena francuska grend slem šampionka, podelila ne samo hrabru prognozu Vimbldona, nego i ideju da Novakova dominacija još uvek nije završena.

“Veće su šanse da će Đoković igrati na Vimbldonu nego da neće. Prestanite da mislite da neće igrati, to danas niko ne može da tvrdi. Ako ode na Vimbldon, biće na 100 odsto, i naravno da će biti među dvojicom najvećih favorita”, rekla je Bartoli.

Ona je istakla da veruje da bi Srbin mogao da bude i te kako u igri za osvajanje grend slema.

“Nemojte da mislite da je kraj Đokovićeve ere. Kada vidimo finale Rolan Garosa između Karlosa Alkaraza i Aleksandra Zvereva, koji su očigledno veliki šampioni, i broj neiznuđenih grešaka koje još prave, grčevi Alkaraza i Sinera u polufinalu… Recite mi koliko puta je Đoković imao grčeve u finalima protiv Federera ili Nadala koje je trajalo više od pet sati? Broj grešaka koje su ovi igrači napravili u finalima grend slem turnira gde je nivo viši…“, dodala je Bartoli.

Đoković je na najnovijoj ATP listi trenutno treći teniser planete sa 8.360 bodova, a ispred njega su Alkaraz sa 8.580, te Siner koji je stigao do 9.480.

To znači da će Đoković potencijalno moći da igra sa jednim od njih u polufinalu, a onda u finalu sa drugim igračem. To i ne čudi jer su upravo njih trojica ubedljivo najveći favoriti za sezonu na travi.

Ipak, ne bi trebalo zaboraviti i da je Vimbldon zadržao pravo da menja nosioce, te bi čak mogli da stave Đokovića kao prvog nosioca zbog sedam titula u Londonu. To se retko dešavalo kroz istoriju, ali jeste u slučaju Rodžera Federera.

I sama činjenica da Novak nije otišao u potpunu ilegalu i nestao sa društvenim mreža svedoče da planira da se vrati na teren vrlo, vrlo brzo. Za sada nije poznato ko bi mogao da bude u njegovom timu za Vimbldon i da li će Boris Bošnjaković još jednom imati ulogu glavnog trenera. Taj recept je izgledao sasvim dobro na Rolan Garosu do problema sa povredom. Uostalom, Bošnjaković u ovom trenutku ima savršeni učinak (4-0) u novoj ulozi.

nova.rs