Vozač pokosio baku i unuke, mala Olinka (3) nije preživela: Njeno srce sada kuca u drugom detetu

Svijet

Roditelji su doneli najtežu odluku – organi njihove ćerkice spasili su živote troje malih pacijenata. Srce male devojčice otišlo je u Varšavu i sada kuca u grudima deteta koje je dobilo novu šansu za život

Mlada porodica iz Češke doživela je tragediju nakon što je vozač (58) pokosio njihove dve male ćerke i baku u selu. Žena je umrla na licu mesta, a mala Olinka (3) u bolnici. Nasleđe hrabre devojčice će živeti i dalje, nakon što su njeni organi spasili tri mala pacijenta.

Olinka, koja je trebalo da napuni četiri godine krajem juna, imala je težak početak života. Ali uspela je da se izbori sa svim i nakon operacije krajem prošle godine, bila je savršeno zdrava devojčica.

“Uvek je želela svima da pomogne. Kada bi se neko povredio, odmah bi dotrčala sa flasterom. Želela je da brine o drugima, uvek je bila nasmejana.

Mislili smo da će jednog dana biti doktor, da će spasavati druge. Sada je spasila troje druge dece”, rekla je njena majka.

Najteža odluka
Devojčica je imala teško povredu glave nakon što ju je udario auto. Brzo je prebačena u bolnicu u Brnu, ali doktori nisu imali dobre vesti za očajne roditelje. Olinku su održavali samo uređaji u životu, oštećenje mozga je bilo nepovratno. Ali telo nije odustajalo.

Roditelji su se suočili sa najtežom odlukom do sada. Organi njihove ćerke mogli bi da spasu živote nekoliko bolesne dece. Složili su se sa tim, znajući da bi njihova mala ratnica želela isto to.

“Kada sam ispratila njeno malo telo na transplantaciju, zamolila sam je da brine o drugoj deci i pomogne im, kako bi učinili njihove roditelje srećnim, kao što je ona nas”, dodala je očajna majka.

Njeno srce nastavilo da kuca
Donirani organi spasili su dva života u Češkoj i jedan u Poljskoj. Srce male devojčice otišlo je u Varšavu i sada kuca u grudima deteta koje je dobilo novu šansu za život.

“Održava nas to što naša ćerka živi u njima. A apelujem na sve roditelje da se svako jutro grle i ljube sa svojom decom. Olinka je tako radila pre nego što bi krenula u vrtić. Verujte, to je veoma važno, jer nikada ne znate šta može da se desi”, rekla je Olinkina majka.

Do strašne nesreće došlo je prošlog četvrtka, kada je baka vodila devojčice kući iz vrtića i škole. U jednom trenutku pokosio ih je automobil.

“Vozač je iz za sada nepoznatih razloga izleteo sa puta i udario tri osobe”, rekla je portparolka policije Mihaela Lebrova.

Baka je umrla na licu mesta, a Olinka u bolnici. Njena starija sestra Elenka prošla je sa lakšim povredama.

Policija intenzivno radi na slučaju. Optužili su vozača, Ukrajinca koji navodno već duže vreme živi u Češkoj.

Policija istražuje kako je tačno došlo do nesreće. Vozač pre vožnje nije pio alkohol, test je bio negativan.

Meštani Časlavica odakle je porodica pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava za pomoć.

(Telegraf.rs)