12 dana danonoćno tragalo za Tijanom, a sudbina ove devojčice potpuno je promenila našu zemlju

Region

Nestanak Tijane Jurić (15), u noći između 25. i 26. jula 2014. u Bajmoku, potpuno je promenio Srbiju. Usledila je velika potraga, najveća do tada, koja je tragično okončana 7. avgusta, kada je tinejdžerka pronađena mrtva. U periodu koji je usledio, njen otac Igor Jurić osnovao je Fondaciju “Tijana Jurić”, zahvaljujući čijem su se aktivizmu promenile mnoge odredbe zakona najpre u vezi sa potragom nestale dece, a usvojen je i Tijanin zakon kojim je uvedena doživotna robija za ubice i silovatelje dece.

Potraga za telom Danke Ilić, devojčice koju su ubili radnici JKP „Vodovod“ Srđan Janković i Dejan Dragijević, se i dalje nastavlja, a ovaj slučaj duboko je potresao javnost u Srbiji koja se nadala da će devojčica ipak biti pronađena živa. Opsežna potraga za Dankom podsetila je na pojedine slučajeve nestanka u Srbiji kojih se javnost i dan danas seća.

Jedan od njih jeste slučaj opsežne potrage za Tijanom Jurić. To subotnje jutro 26. jula 2014. godine prekinula je hitna vest koja je dolazila sa krajnjeg severa zemlje, iz Bajmoka.

„Maloletna Tijana J. (15) iz Subotice poslednji put je viđena u noći između petka i subote, kada se oprostila od svojih drugova i krenula da vrati pozajmljeni duks prema Sportskom centru „Rata“ u Bajmoku“, glasila je vest koju su tog jutra objavili gotovo svi portali u zemlji.

Nakon završetka fudbalskog turnira Tijana se uputila u kuću babe i dede sa drugom i drugaricom, ali je u jednom trenutku odlučila da ih napusti, kako bi drugu vratila pozajmljenu duksericu.

Pretpostavlja se da ju je Dragan Đurić, koji je naknadno osuđen za zločin, oteo nešto posle ponoći, obzirom da, kako su mediji tada navodili, Tijana je drugove srela u 00.25 i rekla im da je krenula da prijatelju vrati duksericu. Drugu nije stigla da vrati duksericu, a potraga za njom počela je nešto posle jedan sat nakon ponoći.

Krenula je opsežna potraga koja je trajala danima. Više stotina građana, pripadnika Žandarmerije, psi tragači, danonoćno su tragali za devojčicom, a o njenom nestanku obavešten je čak I Interpol. I pored svih nada, 7. avgusta stigla je tragična vest.

Kako je naš portal pisao, potraga za Tijanom trajala je punih 12 dana. Devojčicina patika, bela starka, pronađena je ubrzo nakon njenog nestanka, a potragu za Tijanom obeležile su brojne informacije, koje su svakim danom porodici budile novu nadu da je devojčica ipak živa. Ni ovaj slučaj, koga su tadašnji visoki funkcioneri MUP označavali kao „prioritet nad prioritetima“, nije prošao bez skandala.

Tako je jedan maloletnik iz Zrenjanina osnovao Fejsbuk grupu „Tijana Jurić, kako doći do nje?“, a potom na pomenutoj stranici napisao da se za devojčicu traži otkup od milion dinara i da, ukoliko novac ne legne na račun, otmičari će je mučiti. Maloletnik je ubrzo razootkriven, nakon čega se izvinio porodici devojčice.

Većih pomaka u istrazi narednih dana nije bilo, sve dok 7. avgusta tadašnji direktor policije Milorad Veljović nije objavio da je otmičar Tijane Jurić uhapšen, kao i da je devojčica ubijena

Zbog svirepog ubistva tinejdžerke, na tada maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina, osuđen je mesar iz Surčina Dragan Đurić. Otmica i ubistvo male Tijane, koja je postala simbol borbe za bolje sutra dece i najstrožih kazni za pedofile i ubice, ostaće upamćeni kao jedan od najmonstruoznijih zločina u proteklih nekoliko godina u Srbiji.nova.rs