Stravična ubistva dece zavila su brojne porodice u crno, i za sobom ostavila neizlečivu tugu i bol 😢🙏

Region

Srbijom teče reka suza za ubijenom Dankom: Ova deca su bila žrtve monstroznih “ljudi”

Prvi put sistem “Pronađi me” se oglasio 26. marta, kada je nestala dvogodišnja devojčica Danka Ilić

Monstruozna ubistva dece su strašna tragedija koja potresa svaku zajednicu, uključujući i Srbiju.

Važno je da se takvi slučajevi istraže temeljno i da se pravda dosledno primenjuje. Takođe je važno pružiti podršku porodicama žrtava i raditi na prevenciji sličnih tragedija kroz edukaciju, podršku zajednici i poboljšanje sistema zaštite dece. Stravična ubistva zavila su brojne porodice u crno i na taj način nanela veliku tugu i bol. U Srbiji je od oktobra 2023. godine zaživeo sistem “Pronađi me” za koji se smatra da će pomoći u suzbijanju tragičnog završetka potencijalnog nestanaka dece.

Ovo su najmonstruozniji zločini izvršeni nad decom u Srbiji
Nestanak male Danke Ilić glavna je tema ovih dana i dok su se svi nadali da će se devojčica pronaći živa i zdrava epilog je ipak završen tragično. Devojčica je nestala je iz dvorišta kuće u Banjskom Polju nekih pola sata nakon što je na imanje došla sa majkom im bratom. Radnici JKP “Vodovod” u Boru Srđan Janković i Dejan Dragijević osumnjičeni su da su ubili dvogodišnju Danku Ilić. Oni su privedeni, a telo još uvek nije pronađeno.

Prethodnih deset dana pripadnici policije, građani i brojne druge službe neumorno su tragale za devojčicom, ali je, nažalost, danas potvrđeno da je mala Danka ubijena.

Danijel Jakupek iz Novih Banovaca u svojoj kući u Dunavskoj ulici izmasakrirao je četvorogodišnjeg Luku Opačića, a godinu dana kasnije, Boban Mitić iz sela Krševica kod Bujanovca u kući svoga tasta Blagoja ubio je svoje dvoje dece, četvorogodišnjeg Lazara i dvogodišnju Anđelu, a zatim teško ranio petogodišnju Kristinu, ćerku iz prvog braka njegove supruge.

Mladen Ogulinac iz Starih Ledinaca kod Novog Sada silovao je i ubio sedmogodišnju Mariju Jovanović nakon čega je uhapšen, a zločinac je potom preminuo u zatvoru.

Ubistvo u surduličkom naselju Masurice, u kojem je na smrt prebijen šestogodišnji Zoran Kamderović, posle čega je obdukcija pokazala da je dečaku slomljeno osam rebara i konstantovano oštećenje jetre. Glavni krivac ovog zločina je Srđan Saitović koji je sam pozvao hitnu pomoć, a potom i policiju koja u početku nije znala da je ubica Srđan, istraga je ipak dovela do njega i on je uhapšen, a zatim je i on priznao krivicu.

Ljubiša Bogdanović je 9. aprila oko pet sati ujutru, počeo da seje smrt po Velikoj Ivanči. Ubio je 13 ljudi, među kojima je i bio dvogodišnji dečak David. Jovana Despotović prijavila je policiji Ljubišu koji ju je nekoliko sekundi kasnije ubio dok je u rukama držala sina Davida.

Strašna tragedija šokirala je Srbiju kada je Danijela Radojičić juna prerezala vene svojoj trogodišnjoj ćerki Teodori i bacila je kroz prozor, posle čega je i sama izvršila samoubistvo skokom sa četvrtog sprata porodičnog stana na Bežanijskoj kosi. Kao motiv ubistva deteta i samoubistva majke navođena je depresija u koju je Danijela upala nakon gubitka bebe.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru uhapsili su Miloša N. iz okoline Vlasotinca zbog postojanja osnova sumnje da je svoju dvogodišnju pastorku zverski pretukao, udarao po glavi, telu, šamarao. Dete je od zadobijenih povreda preminulo u bolnici.

Trogodišnja Luna Firulović preminula je maja nakon što ju je zverski pretukao njen očuh, Zoran Albić iz sela Prahovo kod Negotina. On je uhapšen zajedno sa svojom partnerkom Vesnom Firulović, majkom devojčice zbog sumnje da ju je ubio.

Ispred Centra za socijalni rad u Rakovici dogodio se zločin koji je šokirao celu Srbiju. Marko Nikolić ubio je sina Mihaila koji je tada imao manje od pet godina, a onda presudio. Marko je doveo sina Mihaila, koji je taj dan proveo sa njim, u Centar za socijalni rad da ga vrati majci. Sina je doveo u maltene besvesnom stanju i sa penom u ustima. Dete je tresnuo o pod i udavio ga, a zatim je na parkingu ispred Centra u Rakovici izbo nožem i majku svog deteta.

Još jedan stravičan zločin potresao je Srbiju. Vladica Rajković, silovao je trogodišnju devojčicu Anđelinu Stefanović, koju je zatim rasporio i na kraju ubio pesnicama i kamenjem. Kobne noći majka devojčice je poslala Anđelinu na rođendan u komšiluku, a Vladica se igrao sa decom. U jednom trenutku, njih dvoje su nestali. Ubrzo potom, majka je primetila da deteta nema i pošla da je traži jer su svedoci rekli da su videli osumnjičenog i devojčicu kako idu ka autobuskoj stanici. Rajković je silovao devojčicu, ubio je, ostavio njeno beživotno telo i oprao krvavu odeću u reci Timok i krenuo nazad na proslavu rođendana.

Četrnaestogodišnja Ivana Podraščić iz Batajnice ubijena je, a monstruozno ubistvo otkriveno je kada je u dvorištu u beogradskom naselju Rakovica pronađeno telo devojčice, dva meseca nakon što je nestala. Za silovanje i ubistvo uhapšen je višestruko osuđivani Darko Kostić iz Beograda. Kostić je devojčicu silovao, a potom udario motikom u glavu, zavio u ćebe i sunđer i zakopao u iznajmljenoj kući u Rakovici.

Najtransparentniji primer je svakako ubistvo trinaestogodišnjeg Đorđa Andrejića za koje je bila osumnjičena, ali kasnije i oslobođena dečakova majka Marina. Ubica nesrećnog dečaka nikad nije otkriven. Slučaj ovog dečaka iz sela Majilovac kod Velikog Gradišta, i dalje je jedna od najvećih misterija koja je počela kada je dečak sa majkom Marinom krenuo u baštu. Ona se posle dva dana krvava vratila sama u selo, bez sina Đorđa.

Prvi koji je zaradio 40 godina zatvora još davne 2002. bio je Goran Ilić iz sela Parcani, kog je Okružni sud u Beogradu osudio jer je silovao i ubio petnaestogodišnju Dušicu Ilić. Prvo je udarcima tupim predmetom u glavu ubio nesrećnu devojčicu, a onda je i silovao. Njeno telo je ostavio u kanalu pored puta gde je ležalo čak 11 dana.

Mališa Jevtović je u Zvezdarskoj šumi, pred svojom devojkom Anom Filipović, koja mu je čuvala stražu, silovao i tukao njenu trogodišnju ćerkicu Katarinu Janković. Nesrećna devojčica je od zadobijenih povreda preminula u bolnici. Taj slučaj seksualnog iživljavanja, zverstva nad nemoćnom devojčicom i njeno ubistvo, najblaže rečeno, zgrozio je javnost Srbije. Zverstvo nad nedužnom devojčicom je razotkriveno kada su je majka i njen ljubavnik doneli u KBC “Zvezdara”. Hladnokrvno su tvrdili da je devojčica pala sa kreveta i da su tada nastale brojne povrede po telu, od kojih je dete iste večeri preminulo. Obdukcija je pokazala da je devojčica preminula od rascepa jetre i drugih unutrašnjih organa. Jedina žena u Srbiji koja ima skoro pa maksimalnu zatvorsku kaznu.

Zločinac Milinko Kušić iz Ivanjice, koji je u selu Trešnjevica ubio trinaestogodišnjeg Miroslava Bogdanovića, da bi se osvetio njegovoj majci koja je sa njim raskinula ljubavnu vezu. Ubica je dečaka udarajući ga ašovom po celom telu.

Dragan Nikolić Čombe osuđen je maksimalno zbog ubistva trinaestogodišnje Tamare Ivanović i silovanja devojčice jedanaestogodišnje S. N. U blizini Železničke stanice u Batajnici ubio je Tamaru koja je prišla da mu pomogne kada je pao. Kuhinjskim nožem zadao joj je 15 smrtonosnih uboda u leđa i grudi, a osuđen je i za obljubu maloletne S. N.

Ilija Vujić Bumbar presudom Okružnog suda u Beogradu osuđen je 1994. godine na smrtnu kaznu zbog ubistva porodice Židić. Vujić je u stanu na Novom Beogradu u glavu ubio trinaestogodišnjeg dečaka Davora. Motiv surovog ubistva je bio novac, a ukidanjem smrtne kazne osuđen je na 40 godina.

Ninoslav Jovanović pravosnažno je osuđen na doživotnu robiju zbog otmice i produženog krivičnog dela silovanja, čija je žrtva bila dvanestogodišnja devojčica. U naselju Brzi Brod u Nišu, obmanom i pretnjom odveo je maloletnu devojčicu iz Suvog Dola u nameri da je obljubi. Ona je plakala i molila je da je pusti kući, jer se plašila, a on je udarao u glavu i stomak i pretio joj da će joj ubiti roditelje, što je oštećenu plašilo jer je verovala da to može da se dogodi. Njemu je pozlilo u Kazneno-poporavnom zavodu u Požarevcu, a preminuo je nekoliko sati kasnije u bolnici.

“Tijanin zakon” i sistem “Pronađi me”
Tijana je kobnog 25. jula vozom otišla u Bajmok gde joj žive baba i deda sa majčine starne. Na sebi je imala belu majicu, svetle farmerice i bele “starke”. Stigavši u selo, javila se majci, a zatim otišla na turnir u malom fudbalu u Rati. Veče je provela sa svojim prijateljima. Oko ponoći je krenula kući, u društvu jedne devojčice i dečaka. Na sred puta, odlučila je da krene nazad ka Rati, kako bi jednom drugu vratila duksericu koju je isto veče pozajmila. Rastali su se kod bifea udaljenog svega 200 metara od bakine kuće. Vraćajući se sama istim putem, Tijana je išla Ulicom JNA. Na uglu ulica Tri istarske žrtve i Njegoševe srela je drugare oko pola sata posle ponoći. Na pitanje kuda se uputila, odgovorila je da ide da vrati pozajmljen duks. Nastavila je ulicom, prešla prugu i krenula zemljanim putem koji vodi do sportskog terena na kojem ju je čekao drug čiju je duksericu pozajmila. Kako dugo nije došla, drug sa terena krenuo joj je u susret. Tijane, međutim, nije bilo, a na zemljanom putu, stotinak metara dalje, nalazila se njena bela patika kao i veštački nokat.A onda, kasno u noć, 13. dana potrage, 7. avgusta, oko pola jedan, objavljeno je da je uhapšen otmičar Tijane Jurić, a da je njeno telo pronađeno u blizini Sombora, 23 kilometra od mesta na kojem je oteta u Bajmoku. Devojčicu je silovao, a zatim ubio Dragan Đurić, mesar iz Surčina. Za ovaj monstruozan zločin osuđen je na 40 godina zatvora. Kako je Tijanin otac izjavio posle suđenja, na pitanje sudije zašto je ubio devojčicu, Đurić je rekao “ne znam”.

Propisivanjem kazne doživotnog zatvora, koji predviđa inicijativa Fondacije “Tijana Jurić”, umesto kazne od 30 do 40 godina, dobilo bi se jasnije razgraničenje između doživotnog zatvora i onog sa vremenskim trajanjem.

Po istom modelu za brzo i efikasno pronalaženje nestale dece “Amber Alert” u Srbiji je 25. oktobra 2023. godine zaživeo sistem “Pronađi me”. Ovaj sistem radi po principu obaveštenja putem elektronske komunikacione mreže, a za cilj ima da nestanak deteta što pre dođe do svih građana naše zemlje, kao i radi lakšeg pronalaženja, deteta do osamnaest godina. Prvi put sistem “Pronađi me” se oglasio 26. marta, kada je nestala dvogodišnja devojčica Danka Ilić.

(Telegraf.rs)