PRVI DOKTOR koji je u Srbiji uradio transplantaciju srca kod maloletne osobe govori na OVOJ KONFERENCIJI U SRBIJI: Registrujte se BESPLATNO da čujete profesora Putnika!

Region

Doktor Svetozar Putnik je rođen u Beogradu, a na Medicinskom fakultetu je diplomirao sa prosečnom ocenom 9,93. Na istom fakultetu je i magistrirao i doktorirao. Prvi je doktor koji je u Srbiji uradio transplantaciju srca kod maloletne osobe, ali ne samo to.

Profesor Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKCS više ne broji operacije, ali je u sali, svakodnevno, i tako godinama unazad.

Učestvovao u više od 10.000 operacija
– Ima sigurno sada i preko 10.000 operacija u kojima sam na svaki mogući način učestvovao, od početnika do konsultanta. Ne znam da li je to pravi put ali je to jedini put kojim sam išao i to je put koji bih ponovo izabrao – kaže dr Putnik.

Školovao se u Holandiji, boravio u Hjustonu, Parizu. Učio je od najboljih o transplantaciji i hirurgiji srca.

Kako kaže, imao je privilegiju da krene da radi u ustanovi u kojoj je urađena prva operacija srca i prva operacija krvnih sudova u nekadašnjoj Jugoslaviji.

– Dakle, jedna od najstarijih, odnosno ustanova sa najvećim istorijom na ovim prostorima. Pa do toga da sam imao privilegiju da na najrazličitije načine učestvujem i operišem u jednom velikom broju svetskih centara od Kine do Sjedinjenih Američkih Država – kaže dr Putnik.

Radio je i u operacionim salama širom regiona – Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Rusiji.

– Dakle, radio sam i učestvovao u operacionim salama jednog ogromnog broja centara. Ne samo pomogao ljudima, nego, kako da vam kažem, i upoznao jako puno zanimljivih, pametnih, vrednih ljudi. Ponešto su oni naučili od mene, a mnogo toga sam ja naučio od njih – kaže dr Putnik.

Učio je od najboljih o transplantaciji i hirurgiji srca, sada drugi uče od njega.

– To tako ide sa godinama. U jednom delu moje karijere ja sam odlazio da učim. Imao sam privilegiju da budem u Lajdenu u Holandiji, godinu dana u Parizu, kod profesora Natafa u Hjustonu, kod čuvenog profesora Dentona Kulia. A eto sad svoje znanje iz mehaničke potpore, cirkulacije, transplantacije srca, uopšte hirurgije, srčane slabosti, delim sa kolegama kod kojih odem u goste, pa eto u svim ovim zemljama koje sam malo pre nabrojao – navodi dr Putnik.

Dobitnik je priznanja “Vitez Srbije”, ali za njega nema većeg priznanja od osmeha pacijenata koje je operisao. – Zadovoljan sam, ne smem da kažem da nisam zadovoljan, samo treba izdržati taj tempo. Da li priznanje prija, prija naravno uvek i neće zvučati patetično ako vam kažem da je ipak najveće priznanje kad vidite bolesnika koga ste operisali i koji ode petog postoperativnog dana kući pa vam dođe mesec dana nakon toga na kontrolu sa porodicom”, kaže dr Putnik.

Prof. dr Putnik biće učesnik najveće regionalne konferencije na temu zdravlja i zdravog života “Health up”, koja će se održati 23. i 24. aprila u hotelu “Mona Plaza” na Zlatiboru. Dr Putnik će govoriti na panelu “Kardiovaskularne bolesti – investicija u zdravo srce, dobrobit za celo društvo”, a svi koji se registruju putem ovog linka moći će uživo da čuju profesora Putnika. Kotizacija je besplatna. YDRAVLJE BLIC.RS