Sigurnosni stručnjak o istrazi oko nestale Danke: “Dogodio se preokret, do sutra ujutro će se staviti tačka na slučaj”

Region

Potraga za nestalom Dankom Ilić, dvogodišnjom djevojčicom, ušla je u treći dan. Nakon 27 sati intenzivne potrage u Boru ona je obustavljena jer nije pronađen niti jedan trag.

Stručnjak za sigurnost Darko Obradović za Dnevnik Nove TV govorio je o istrazi i potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić, koja je nestala u utorak poslijepodne ispred zapuštene obiteljske vikendice u naselju kod Bora u Srbiji.

Kako tumači zaokret u istrazi, ako u pitanju nije klasična otmica?

“Mi vidimo da dolazi do napretka u istrazi onda kada se može eliminirati krivično djelo otmice. Policija raspolaže dovoljnim brojem dokaza i informacija da može isključiti otmicu, da su provjereni svi granični prijelazi, da su provjerena čvorišta i zapravo govorimo o tome da je sada na djelu forenzika i operativno-taktičke mjere gdje se sužava prostor potrage i krug sumnjvaca”, objasnio je Obradović.

Također, govorio je remeti li istragu činjenica da majka nestale Danke zbog trudnoće ne može biti ispitana na poligrafu.

“Važno je da se formira broj lica koja mogu dati neophodna saznanja po pitanju nestanka djevojčice, s jedne strane, a s druge strane nužno je utvrditi prostorno-materijalne veze, ta tri faktora su sada suštinski važna. Neposredno pred emisiju smo saznali da je policija formirala određena mjesta zločina gdje su razapeti šatori i očito je da se ispod tih šatora provode istražne mjere. I bageri su na terenu kako bi se prokopale određene lokacije. A što se tiče samog poligrafa, ne kaže se džabe blagoslovljeno drugo stanje – trudnica može prevariti poligraf, kao i srčani bolesnici i ta lica nisu pogodna za poligraf, ali mislim da je to zadnja mjera kad se iscrpe materijalni dokazi”, ističe Obradović.

Misli kako policija drži istragu pod kontrolom.

“Mislim da policija drži stvar pod kontrolom iz razloga što je potraga obustavljena, a potraga nikad ne bi bila obustavljena da se nisu pojavili materijalni tragovi ili saznanja koja idu u prilog obustavljanju. Razlog je i taj da se radi o ranjivoj kategoriji, žrtva je dijete od dvije godine, koje ne može o sebi brinuti i samim tim ne bi se otkazivala potraga da nije došlo do nekih preokreta u ovoj istrazi”, naglašava Obradović.

Kaže da je sigurno jasno da se djevojčica nije samo udaljila od kuće niti ju je itko odnio izvan naselja.

“Bliže nam se možda i crne slutnje, no svaka otmica i svaki nestanak je slagalica za sebe jer utječu kako individualni tako i vanjski faktori. Ne možete na osnovu ranijih slučajeva izvući analogiju i definitivno reći je li osoba ili nije među živima. Do sutra ujutro će se staviti definitivna točka na ovaj slučaj”, uvjeren je Obradović.n1info.ba