“Bila je plava i nije disala”: Milica preživela horor na porođaju, bebu joj čupali iz utrobe, a nju psovali

Region

Neprospavane, proplakane noći za svojim novorođenčetom Milica nikada neće zaboraviti.

Milici Mitrić iz okoline Šapca trenutak koji je trebalo da bude najlepši u životu jedne majke, pretvorio se u traumu koju će pamtiti zauvek. Naime, ova mlada porodilja došla je na svoj termin u bolnicu u Šapcu i očekivala da će sve teći po planu. Međutim, scenario koji joj je priređen nije mogla da sanja ni u najgorim košmarima. Sada, umesto da joj teku suze radosnice kada pomisli na rođendan svoje ćerke Višnje, teku suze bola i patnje.

Kako je objasnila za Telegraf.rs, ovo nije bio prvi put da se porađa, te je znala kako izgleda cela procedura, a čak je bila svesna da postoji mogućnost da se nešto iskomplikuje. Međutim, nije mogla ni da sumnja da svoje novorođenče neće videti 15 dana i da će se svaku noć pitati da li je dete uopšte živo. Sve je počelo 6. oktobra oko 9 sati ujutru kada je u bolnicu u Šapcu stigla zbog kontrakcija, a porođaj u toku kog je pretrpela nesnosne bolove, gubitak svesti i najveći šok u životu trajao je više od 8 časova.

Na prvi pregled sam otišla u Dom zdravlja u Šapcu, ali da bih bila sigurnija htela sam da imam svog privatnog lekara, pa sam otišla kod doktora Milorada Mićića, koji mi je vodio i prvu trudnoću. Sve je prolazilo u najboljem redu do dana kada sam ujutru dobila bolove, tada je počeo horor. Ujutru u pola 9 počeli su bolovi, ja sam stigla u bolnicu u Šapcu, a doktor Mićić je rekao da se spremim i polako smo krenuli u salu za porođaje. Čim sam legla on je uključio indukciju. U pola dva sam već bila otvorena 8-9 prstiju, pokušavala sam da se porodim, ali jednostavno nije išlo. Doktor mi je konstantno ponavljao da se napinjem i sarađujem, ali prosto nisam mogla više od toga. Oko nekih 15 do 2 Mićić mi je rekao da će doći njegov mlađi kolega koji će malo da pripomogne kako bismo obavili porođaj što pre, jer je njegovo radno vreme do 2 sata. Pokušavali su, gurali mi stomak, ali beba nije izlazila. Bilo je veoma strašno jer sam osećala bebine udare nogicama u želucu. Nisam sišla sa kreveta, a bolovi su bili nenormalni. Na sve to doktor Mićić meni kaže da ja neću da sarađujem i dodaje da ćemo da probamo još jednom, pa ako ne ide, on ide kući i ostavlja me. Ja ga na to pitam šta da radim ako krene porođaj, a on mi hladno odgovori da su tu babice i sestre i da će me već neko poroditi. Pokušavali smo nekih 10 minuta, on je bukvalno ležao na meni, ali i dalje se ništa nije dešavalo i na kraju je stvarno otišao – počinje Milica svoju priču za naš portal.

Iako je sam početak porođaja već ukazivao da nešto nije u redu, majku je dodatno uplašilo odsustvo doktora kom je verovala i zelena tečnost kada joj je pukao vodenjak. Molila je Milorada da se vrati u salu, a drugi pokušaj porađanja trudnice započeo je kroz šalu. Međutim, Milici ni u jednom trenutku nije bilo do smeha. Kako nam objašnjava, predložila je lekaru da ide na carski rez, ali je on ovu mogućnost odmah odbio govoreći joj da su moguće posledice ovakve vrste porođaja veoma opasne.

– Nije mi bilo bitno šta će biti sa mnom, samo da mi se dete rodi živo – priseća se Šapčanka svojih misli.

Kako navodi, doktor je nastavio da forsira prirodan porođaj i nakon nekog vremena ni njemu više nije bilo do šale. Promenio je boju i ton glasa, te je Milici ovo iskustvo postalo još traumatičnije.

Da li ste vi nekada videli da su se doktor ili babica porodili umesto trudnice?”, ovim rečima Mićić je započeo “bodrenje” uplašene porodilje, a kada je video da nakon 7 sati beba još uvek ne izlazi, prema Miličinim rečima i sam se pomalo uspaničio.

– Bilo je već 5 sati i doktor je shvatio da nešto nije u redu i da dete neće izaći. Tada se već uplašio, počeo da viče na mene i šetka se po hodnicima hvatajući se za glavu. Samo 15 minuta kasnije, svi doktori i babice bili su na meni, nisam mogla da dišem. Njih dve su se bukvalno popele na mene i gurale mi šakama stomak, dok su mi držale savijenu glavu, a svi ostali su stajali oko kreveta. Tresla sam se, nisam mogla da dišem niti kažem da mi je loše. U jednom momentu osetila sam da doktor Mićić doslovno čupa bebu iz mene i u tom momentu paniči još više i govori: “Da mi je i da joj polomim ključnu kost, samo da isčupam bebu”. Nakon toga svi su legli na mene i malo kasnije samo sam osetila kako je iskliznula, to je bilo ogromno olakšanje – prepričava Milica za naš portal.

dijasporainfo.net