Za potonuće broda s 4.000 automobila ipak kriva baterija električnog automobila?

Svijet

U katastrofalnom požaru je izgubljen brod Felicity Ace s hiljadama automobila. Bilo je to 2022. godine, kada je došlo do ogromnog požara koji je progutao stotine automobila i na kraju završio potonućem.

Podsetimo, zbog gubitka 15-ak automobila Lamborghini je morao da pokrene proizvodnju Aventadora da bi kupcima obezbedio već naručene i plaćene automobile.

Sada se saznaje da je Volkswagen primio dve tužbe zbog sumnji da je uzrok požara Porsche-ov električni automobil. Jednu tužbu u Štutgartu, prestonici Porschea, podigli su zajedno Mitsui OSK Lines i Allianz, piše Bloomberg.

Slučaj je pokrenut pre godinu dana, ali je nedavno zaustavljen zbog pregovora o medijaciji planiranih za drugu tužbu oko broda koja je trenutno pred sudom u Braunšvajgu. Oba slučaja će se nastaviti ako se ne postigne nagodba, navodi Index.hr.

Sudija iz Braušvajga planira da održi razgovore kasnije ovog meseca, rekao je portparol suda.

Tužioci tvrde da je požar nastao iz litijum-jonske baterije jednog od Porsche-a. Navode da ih VW nije obavestio o opasnosti i merama opreza potrebnim za prevoz takvih vozila, prema sudu u Štutgartu.

Volkswagen je potvrdio tužbe, ali je odbio daljnje komentare. Mitsui OSK Lines nije odmah odgovorio na zahteve za komentar. Allianz je odbio da komentariše.

Podsetimo, s brodom Felicity Ace je potonulo i 3965 automobila, što je Volkswagen koštalo minimalno 155 miliona dolara. Na brodu je bilo nešto manje od hiljadu Audija, gotovo 200 Bentleyja, preko 150 Porschea i stotinjak Lamborghinija.

(Telegraf.rs)