NEPRAVDA ILI SAMOĆA NISU NAJGORE STVARI U ŽIVOTU – NAJGORE JE ŽIVOT POTROŠITI NA POGREŠNE LJUDE

Zanimljivosti

Upitan o najgorim trenucima u životu, jedan čovek koji je prošao kroz mnogo izazova i nepravdi odgovorio je mirno: “Nije siromaštvo, bolest, nepravda ili bijeda. Najgore je kada potrošiš svoj život na pogrešne ljude.”

Ostali su iznenađeni tim odgovorom i željeli su da saznaju više. “Mora da postoji nešto konkretno”, insistirali su. “Recite nam šta mislite!” Čovek je tiho odgovorio: “Najgore je kada shvatiš da nemaš s kim ići napred, a nemaš ni kome da se vratiš nazad…” Često se dogodi da se otvorimo i poverimo nekome ko nije vrijedan našeg povjeenja.

Možda smo pogrešno procjenili tu osobu ili je ona vješto sakrila svoje prave namjere. Bez obzira na razlog, često se susrećemo s ljudima koji nam samo oduzimaju vrijeme i energiju. Zaglibimo u toj vezi sve do starih dana, a onda se suočimo s zidom bez izlaza. Tada ostajemo zarobljeni na mjestu gdje jesmo, dok osoba u koju smo se kleli nastavlja dalje kao da nikada nije bila dio našeg života.

Tada je već kasno za nove početke. Vraćajući se unazad i tražeći greške koje smo napravili, samo otvaramo stare rane i narušavamo sami sebe. Zato je važno paziti s kim provodimo vrijeme i kome dajemo svoju pažnju i dane. Naša vrijeme je dragocjeno, a život je suviše kratak da bi ga trošili na ljude koji nas ne cijene ili ne zaslužuju našu prisutnost.

Trebamo biti mudri u odabiru svojih bliskih odnosa, da bismo bili okruženi ljudima koji nas podržavaju, inspirišu i vole onakve kakvi jesmo. To su ljudi koji će nam pružiti podršku u teškim vremenima i biti uz nas u svim fazama života. Naravno, greške su neizbežne i svi smo ponekad skloni donošenju loših odluka.

Međutim, važno je iz tih iskustava izvući pouke i koristiti ih kao priliku za lični rast i razvoj. Možemo se osvrnuti unazad kako bismo bolje razumeli šta je pošlo naopako, ali ne smijemo dozvoliti da nas prošlost zarobi. Umesto toga, trebamo se okrenuti budućnosti s mudrosti i samopouzdanjem.

Dakle, neka ova lekcija bude podsetnik da svoje dragoceno vreme i energiju usmerimo ka onima koji nas ispunjavaju srećom, ljubavlju i podrškom. Neka naša putovanja budu obogaćena ljudima koji nas inspirišu i motivišu da postanemo najbolja verzija sebe. Neka biramo ljude koji će biti tu za nas, kako u trenucima radosti, tako i u teškim vremenima. Jer samo tako možemo zaista izgraditi srećan i ispunjen život.

svezazenu.net