Slon Raju plače nakon što je spašen nakon 50 godina patnje u lancima

Zanimljivosti

Ova srceparajuća priča govori o slonu Rajuu iz Indije koji je imao nevjerojatno težak život. Nakon što ga je majka otimala, bacali su ga od jednog vlasnika do drugog, sve dok nije ostao živjeti u užasnim uvjetima bez zaklona noću, korišten kao rekvizit za prosjake po cijele dane. Raju je preživljavao samo od prolaznih turista i ponekad je morao jesti plastiku i papir dok je bio okovan 24 sata dnevno. Organizacija za zaštitu divljih životinja SOS-UK nije mogla podnijeti nepravdu i odlučila ga je spasiti u odvažnoj ponoćnoj akciji spašavanja, piše boredpanda.

Slon je, shvativši da je spašen, počeo plakati: “Bilo je nevjerojatno emotivno. U srcu smo znali da je shvatio da je oslobođen” – tvrdi Pooja Binepal, jedna od spasiteljica u razgovoru za Presspeople. “Suze su se počele kotrljati niz Rajuovo lice. Neki su bez sumnje bili posljedica boli, ali činilo se da je također osjećao da dolazi promjena. Prvi put je osjetio nadu” – kaže drugi spasilac Kartick.

Raju je cijeli život proveo u zatočeništvu zabavljajući turiste i goste svog vlasnika. Nakon što je shvatio da će njegova patnja uskoro biti gotova, plakao je suzama radosnicama.

 

Slonovi imaju vrlo velik hipokampus, moždanu strukturu povezanu s emocijama koja je mnogo veća od strukture bilo kojeg čovjeka. Iako nismo 100% sigurni, znanstvena istraživanja podupiru mišljenje da slonovi plaču kao dio emocionalne reakcije.

Proveo je 50 godina okovan u lance, ponekad je morao jesti plastiku i papir da napuni želudac.

Srećom, nakon dugih godina patnje Raju je spašen u hrabroj ponoćnoj akciji spašavanja koju je organizirao Wildlife SOS UK.

Rajuov vlasnik pokušao je spriječiti spašavanje, stavljajući mu lance na noge i vičući naredbe kako bi ga prestrašio. Ali spasioci su ostali pri svom. Dok su to činili, suze su se počele kotrljati niz Rajuovo lice. “Prvi put je osjetio nadu”, kaže Kartrick.

Lanci su bili toliko čvrsto omotani da je trebalo 45 minuta da ga oslobode.

Rajua su hrabri spasioci odvezli u utočište 350 milja do dobrotvornog Centra za očuvanje i skrb o slonovima u Mathuri.

Slon je bio toliko iscrpljen da se jedva kretao.

Raju je svoje prve korake u slobodi napravio u minutu iza ponoći 4. srpnja, konačno kušajući kakav je osjećaj neovisnosti.

Dobrotvorna organizacija je sigurna da će Raju provesti ostatak svog života bez patnje.

Tako smo zahvalni što je Raju na sigurnom.

Ova se priča izvorno pojavila na boredpanda.com

hr.wishmich.org