Ivani Španović se ne sviđa ideja o promeni pravila o skoku udalj: Njena poruka će izazvati burne reakcije

Showbizz

Srpska atletičarka je iznela svoje argumente

Kako prenosi Dejli Mejl, čelnici Svetske atletike razmišljaju da ukinu dasku za odraz ubuduće za skok udalj, a umesto daske bi se zahvaljujući modernim tehnologijama skokovi merili od mesta odraza do peska gde ostane trag.

Kako se navodi, želja je da se takmičarima omogući da ne bude skokova koji su nevažeći, jer bi mogućnost za prestup u tim situacijama bila faktički nepostojeća.

O ovom pravilu oglasila se i srpska atletičarka Ivana Španović koja je sa dozom kritike objasnila razloge zbog kojih nije za uvođenje ovog pravila.

– Najveći problem je što ljudi koji menjaju pravila ovog sporta su upravo oni koji nikada nisu imali kontakt sa ovim sportom. Menjate pravila igre bez konsultovanja onih koji čine da sport postoji. Ignorišete njihove poglede, ne poštujete njihovo mišljenje i ignorišete probleme koji ih dovode do povreda. Ogromne sume novca se troše pokušavajući da se privuče pažnja na sport, dok se ignoriše sve na čemu sport počiva. Verujem da fokus na sponzorstvima i televizijskim emitovanjima ne bi trebalo da ide na račun integriteta sporta i bilo bi sjajno pronaći balans između promovisanja sporta i očuvanja njegovih osnovnih vrednosti.

– Zar ne možemo svi biti uključeni u nešto što nas se tiče? Imamo li pravo na takmičenje gde se ne bojimo klizavih dasaka, besmislenog utvrđivanja poslednjeg kontakta sa površinom ili laserskog merenja odskoka, promene broja pokušaja i istovremeno u istom televizijskom prenosu prikazati skok samo odabranih, uz mnogo sreće? Šta se onda nudi gledaocu kao opcija? Da takmičenje postane još besmislenije, lišavajući sve prava na faktor sreće? Možda trka na 100 metara bez sudije? Svi bi trebalo da krenu kada im odgovara, pa ko ima najbolje vreme, neka bude pobednik. Da apsurd bude još veći, klizave daske ostaju… Umesto pokušaja da se sport učini popularnijim žrtvujući njegovu autentičnost, SVI bismo trebalo da se fokusiramo na obrazovanje javnosti o njegovim nijansama i lepoti. Trebalo bi da prikazujemo veštine i talente svih sportista, ne samo odabranih, i pružamo gledaocima priliku da cene raznolikost sporta.

Da podsetimo, ideja je da ovo revolucionarno pravilo bude uvedeno zvanično na velikim takmičenjima od 2026. godine, ali bi se prethodno testiralo na manjim atletskim mitinzima, dok bi novo pravilo trebalo da bude i na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu.

Takođe, Ivana je u skoku udalj osvojila sve što se moglo osvojiti i nedostaje joj još samo zlato na Olimpijskim igrama da “pređe igricu” i u stilu završi karijeru, što je i najavila da će se desiti posle Pariza.

Ivana je na poslednjim Olimpijskim igrama u Tokiju imala peh sa prestupima, inače bi verovatno već tada osvojila zlato, a zanimljivo je da Svetska atletska federacija razmišlja da napravi revolucionarno pravilo za skok udalj, kako bi se rešio problem presupa.

(Telegraf.rs)