Sve više žena daju otkaz i postaju domaćice: Muškarci su hranitelji, a mi brinemo o porodici

Zanimljivosti

Posljednjih nekoliko godina trend “trad wife” doživljava procvat na društvenim mrežama. “Tradwife” označava ženu koja je posvećena ostanku kod kuće, odgajanju djece i slušanju muža (u patrijarhalnom stilu), dok muškarac radi izvan kuće.

Jedna od njih je i Anabella Stasinska (30), koja živi u blizini engleskog Chestera. Ona je napustila unosnu karijeru kako bi postala supruga koja ostaje kod kuće, a muž Peter i porodica su joj postali prioritet broj jedan, piše The Sun.

Anabella je sedmicu dana prije vjenčanja, u aprilu 2023. godine, dala otkaz na poslu, a radila je kao dizajnerica kuhinja i imala je platu od oko 35.000 eura. Ona se oprostila s karijerom kako bi postala domaćica.
“Postoji izreka ‘sretna žena, sretan život’ i to je svakako istina. Sretna sam što sam ostala kod kuće i postala domaćica. Možda to nije za svakoga, ali ja to volim. To ne znači da zanemarujem vlastite potrebe, već da mi je porodica na prvom mjestu”, rekla je.

“Mislim da se moderne žene na neki način iskorištavaju. Odričemo se svog zdravlja, vremena i mentalnog blagostanja kako bismo pokušali učiniti sve i nemamo više vremena za sebe. Vjerujem da muškarci žele biti hranitelji, prirodno je da se žele osjećati zaštitnički prema svojoj partnerici”, dodala je Anabella.

@jasminedinis2

Wheres my SAHMs at?? 🤰🏻 #fyp #stayathomemom #tradwife #conservativetiktok #antifeminism #crunchymom

♬ original sound – Jasmine Dinis

 

“Ne očekujem da ću živjeti kao milionerka, ali za mene bi moj muž trebao biti u stanju osigurati kuću, staviti hranu na stol i platiti račune. Osnovne stvari. Ako, pak, želim raditi, mogu, a taj novac će se potrošiti na što god želim”, istaknula je ponosna kućanica.

Ona i njen suprug Peter, koji je radnik u željezari, planiraju imati djecu koju će vjerojatno školovati kod kuće. Anabella obično jutro provede kuhajući doručak za supruga da ga dočeka kad se vrati iz noćne smjene, a zatim temeljito očisti cijelu kuću. Nakon toga odlazi u kupovinu kako bi suprugu napravila njegova omiljena jela.

Međutim, postoje rizici uključeni u životni stil “tradicionalne žene” koji se često prešućuju na društvenim mrežama, a žene si doista ne mogu priuštiti da ih ignoriraju. Upravo zato je 41-godišnja bivša tradicionalna supruga Enitza Templeton podijelila svoju priču i postala viralna.

@emergingmotherhood

#tradwife #tradwifelife #singlemombychoice #singlemomof4 #sothisislove

♬ Dance You Outta My Head – Cat Janice

 

“Zamislite ovo: život tradicionalne žene nije uspio. Imate 10 godina praznine u svom životopisu, četvero djece o kojima se morate brinuti dok on živi s drugom ženom, pa si sada u javnoj kuhinji i pokušavaš vidjeti kada će ti zahtjev biti odobren.”

Javilo joj se mnoštvo drugih žena koje su podijelile kako im je život izgledao nakon što su se njihovi tradicionalni brakovi raspali.

Trebala sam slušati kada su mi govorili da moram imati svoje financije”, napisala je jedna.

Drugi su spomenuli važnost sklapanja predbračnog ugovora radi financijske zaštite, posebno za žene.

“Osigurala sam određeni iznos novca za svako dijete koje smo dobili. Ljudi su mislili da sam luda, ali bila sam u pravu”, navela je jedna osoba čiju su odluku mnogi pohvalili. klix.ba