“MOJE DETE JE POSLE PRELEŽANIH MORBILA OSTALO NEPOKRETNO, SA OŠTEĆENJEM MOZGA” Ispovest majke čijeg sina je nevakcinisano dete zarazilo boginjama svaki roditelj mora da pročita

Region

Vest da male boginje prete da prerastu u epidemiju veliki broj naših sugrađana shvata olako. Za to vreme, postoje oni koji su na svojoj koži osetili koliko su morbile surova, zarazna i pre svega opasna bolest.

Nemanja Ljutić je kao beba, još nedozrela za MMR vakcinu, oboleo od malih boginja. Dok je boravio u bolnici iz drugih razloga, zarazilo ga je starije dete koje nije bilo vakcinisano.

Danas se zbog toga mali Nemanja bori sa teškim oštećenjem mozga i svaki dan je borba za život.

– Prvo što osećam je bes. Osećam bes prema celom našem društvu koje je dopustilo da se u 21. veku uopšte spekuliše o vakcinaciji za decu. Osećam nemoć jer su ljudi needukovani. Osećam ljutnju – priča Nemanjina majka.

Izgubio je sve funkcije kroz mesec dana
Nemanja je morbile dobio kao šestomesečna beba na Institutu za majku i dete gde je boravio zbog jedne rutinske procedure. Nakon što je svima laknulo što ih je preležao bez teškoća, sudbina se surovo poigrala. Sa tri godine dobija subakutni sklerozirajući panencefalitis kao posledicu preležanih malih boginja.

Zdrav, veseo, razigrani nestašan dečak, za svega nekoliko nedelja, kako kaže njegova mama, potpuno se ugasio.

– Eto, kad je Nemanja napunio tri godine i kad je izgubio sve funkcije u roku od mesec dana, naš život se promenio za 180 stepeni. Naš život sam podelila na život pre bolesti i život sada koji živimo već tri godine nakon svega toga – kaže njegova mama.

“Nikome ne bih preporučila da svoje dete ne vakciniše i izloži riziku malih boginja”
Posebno je pogađa kada čuje da neko ne želi da vakciniše svoje dete. A upravo zbog roditelja koji su imali taj stav, Nemanja je sada teško bolestan.

– Kad sam na svojoj koži osetila šta može od toga da se prouzrokuje, sada samo mogu drugima da kažem da nikome nikada ne bih preporučila da svoje dete svesno ne vakciniše i izloži time riziku da preleži male boginje. Jer nikad se ne zna kakve to posledice u budućnosti može da ostavi – rekla je Nemanjina mama.

Ono što odlikuje i Nemanju i njegovu majku, ali i celu porodicu Ljutić, jesu hrabrost i strpljivost.

– Kad vas zadesi takva situacija, odjednom i preko noći, vi nemate drugu opciju osim da se polako na neki način pomirite sa tim. Ali nada nikad ne može da prestane. I to je jedina stvar kojom se kao njegova majka vodim, da će njemu ipak biti bolje. Za ovu bolest zvanično leka nema. Moguće je samo usporiti njen razvoj – ispričala je Nemanjina majka za Prva TV.

To Nemanjini roditelji svakodnevno i rade. Sve pokušavaju, jer doktori nakon saopštenja dijagnoze nisu ponudili nijednu soluciju. blic.rs